IZLOŽBA PRAUNUKE BORE STANKOVIĆA U VRANJU: „Putujuće šare Srbije“ dr Milice Živadinović

J. S.

23. 10. 2024. u 13:55

U Vranju će u subotu biti otvorena izložba „Putujuće šare Srbije“, autorke dr Milice Živadinović, praunuke književnika Bore Stankovića.

ИЗЛОЖБА ПРАУНУКЕ БОРЕ СТАНКОВИЋА У ВРАЊУ: „Путујуће шаре Србије“ др Милице Живадиновић

Foto B.Đorđević Nakaniši

Kako je najavljeno, izložbu će otvoriti Maja Aleksić, direktorka vranjskog muzeja.

Dr Milica Živadinović rođena je u Beogradu 1975. godine. Živi i stvara između njena dva grada, Pariza i Beograda, od 1999. godine. Diplomirala je na Akademiji lepih umetnosti u Versaju, potom doktorirala na Univerzitetu Pariz 8.

Doktorski rad pretočen u monografiju "Miodrag Mića Popović 1923-1996 - peindre a travers les mailles du rideau de fer" objavila je 2014. na francuskom jeziku u izdanju Editions l’Age d’Homme iz Švajcarske uz podršku Francuskog nacionalnog centra za knjigu, potom i na srpskom jeziku u izdanju Orion Arta uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Autorka je i monografija Ornamenti Srbije - pirotski ćilim i Čarolija pirotskog ćilima – kolekcija porodice Nikolić. Kao likovni umetnik ostvarila je do sada više od dvadeset samostalnih izložbi u Parizu, Beogradu i širom Srbije. Učestvovala na više od 40 kolektivnih izložbi širom Evrope. Član je ULUS-a od 2008. godine i francuskog udruženja umetnika.

Projekat Kaleidoskop Srbije realizovala je uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije putem konkursa za sufinansiranje projekata promovisanja kulture i umetnosti Srbije u inostranstvu u digitalnom formatu 2019. godine. Dobitnica je nagrade Zvezda Beograda 2021 Kancelarije za mlade Grada Beograda. Paralelno s radom na slikarskom platnu, umetnički nakit je usvojila kao svoj novi likovni i primenjeni izraz i 2013. god stvorila svoju prvu kolekciju nakita i osnovala svoj brend MITSI-PARIS.

Inspiraciju za ručno slikani nakit pronalazi u tradicionalnim motivima sa Balkana, posebno u šarama sa pirotskih ćilima, ornamentici na srpskim srednjovekovnim freskama, ali u i kosmičkim fenomenima.

Izložba koja će biti priređena u Vranju izabrana je na izlagačkom kokursu Galerije Narodnog muzeja Vranje i finansijski podržana od strane Ministarstva kulture.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SLOBODARSKI KALENDAR: Detaljno po datumima - kako je teklo oslobađanje Beograda