FASCINIRANA BRZINOM U PIT-STOPU: Zbog ljubavi prema automobilima Petra Vulić iz Niša upisala elektrotehničku školu

J. ĆOSIN

23. 10. 2024. u 07:30

PETRA Vulić (17) iz Niša jedina je devojka koja se sa svojim vršnjacima priprema za rad u auto-mehaničarskoj radionici na smeru za dijagnostiku na vozilima u ETŠ "Mija Stanimirović".

ФАСЦИНИРАНА БРЗИНОМ У ПИТ-СТОПУ: Због љубави према аутомобилима Петра Вулић из Ниша уписала електротехничку школу

Foto: J. Cosin

U ovo odeljenje, među 30 dečaka, dovela ju je ljubav prema automobilima i njihovoj popravci, što smatra uzbudljivim i izazovnim poslom. Petra je odličan đak, osvaja nagrade iz raznih predmeta, ali ljubav prema automobilima prevladava.

- Prvo sam bila u odeljenju za multimediju, pa sam na 3. godini prešla na dijagnostiku, kada sam videla šta rade ovde i koliko je zanimljivo. Dosta toga učim i sve više volim ovaj posao i ne bih imala ništa protiv da to sutradan bude moje zanimanje. Volela bih iskreno da otvorim neki svoj tehnički pregled ili da budem pi-ar u nekom salonu automobila ili nekad, u nekom momentu, da držim salon automobila - priča nam Petra.

Ljubav prema automobilima gaji od malih nogu.

- Odrasla sam pored njih. Spretna sam sa automobilima. Još nisam položila vozački ispit, ali jedva čekam. Volim da gledam trke i onaj deo kada su vozači u boksu i kada im mehaničari menjaju gume. Brzina kojom to rade me oduševljava - priča nam Petra.

Da se odlično snalazi kada su automobili u pitanju pokazala je i u praksi, na putu, kada se sa drugovima vraćala sa jednog izleta.

Bez granica

DIREKTOR ETŠ "Mija Stanimirović" Aleksandar Stevanović kaže da je Petra treća učenica koja prolazi kroz ovaj smer. On ističe da, upravo za ovaj profil, u poslednje vreme raste interesovanje i da se brišu granice između muških i ženskih programa i poslova.

- Na povratku do kuće izbušila nam se guma. Sa nama je bilo nekoliko dečaka, ali niko od njih nije znao kako da zameni točak na automobilu. Kada sam videla da nema pomoći od njih, učinila sam to sama - priča Petra, prisećajući se događaja od pre nekoliko nedelja ističući da smatra da popravka automobila nije isključivo muški posao.

- Devojke su temeljnije i upornije, sigurna sam da bi svaka žena čak bila bolja u ovom poslu, a, na kraju krajeva, kad mogu muškarci da rade naš neki posao možemo i mi žene njihove - našalila se ona.

Kaže da joj drugari često prepuste dobar deo posla, što joj ne smeta, jer tako ima mogućnosti da nauči što više. Drugovi iz odeljenja kažu da je Petra u ovom poslu čak bolja od većine njih.

- Snalazi se odlično i baš smo ponosni na nju - kaže učenik Mihailo Nikolić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
BAŠTINA SRBIJE PRED MILIONIMA TV GLEDALACA U RUSIJI: Dve emisije za Novu godinu na Prvom kanalu državne televizije u udarnom terminu

BAŠTINA SRBIJE PRED MILIONIMA TV GLEDALACA U RUSIJI: Dve emisije za Novu godinu na Prvom kanalu državne televizije u udarnom terminu

NOVINARI i snimatelji ruske nacionalne televizije "1", krstare ovih lepih oktobarskih dana Srbijom snimajući materijal za dve epizode popularnog dokumantarno-serijskog programa "Život naših ljudi" (ŽIZN SVOIH). Emisija će biti emitovana na Prvom kanalu ruske državne televizije u udarnom terminu za novogodišnje praznike.

22. 10. 2024. u 12:15

Komentari (0)

TO NAS JE TOTALNO POREMETILO: Kapiten crveno-belih razočaran posle poraza od Monaka