SRPSKIM JUNACIMA U ČAST: Kraljevčani obeležili Dan oslobođenja svog grada u Prvom svetskom ratu

G. ĆIROVIĆ

22. 10. 2024. u 12:01

SKROMNOM, ali prigodnom svečanošću i polaganjem venaca u aleji krajputaša, spomenika u parku kraj Duhovnog centra „Sveti vladika Nikolaj Velimirović“ posvećenih mladim ljudima kraljevačkog kraja koji su tokom Balkanskih i Prvog svetskog rata hrabro položili živote za slobodu otadžbine, Kraljevčani su obeležili Dan oslobođnja svog grada u takozvanom Velikom svetskom ratu.

СРПСКИМ ЈУНАЦИМА У ЧАСТ: Краљевчани обележили Дан ослобођења свог града у Првом светском рату

G.Šljivić

U prisustvu malobrojnih građana, tačno na 106. godišnjicu oslobođenja, vence su položili gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić, predstavnici Raškog upravnog okruga, Vojske Srbije i MUP, kao i delegacije ovdašnjih boračkih udruženja.

G.Šljivić

 

- U večernjim satima 22. oktobra 1918. godine u Kraljevo je ušao izviđački eskadron Trećeg konjičkog puka Konjičke divizije Prve armije predvođen komandirom kapetanom Bogdanom Jevtovićem. Pripadnici ove jedinice došli su iz pravca Vrnjačke Banje koju su prethodno oslobodili 19. oktobra. U Kraljevo su ušli prešavši preko Ibra pošto su austrijske trupe, povlačeći se prema Čačku i Gornjem Milanovcu zapalile most preko ove reke, uništile saobraćajnice, opljačkale robu iz trgovačkih radnji, a u selima otele stoku, useve, hranu i svu vredniju imovinu – kaže Nemanja Trifunović, istoričar kustos Narodnog muzeja u Kraljevu.

G.Šljivić

Nemanja Trifunović

Tako je, prema njegovim rečima, okončana trogodišnja austrougarska okupacija Kraljeva koju su, prema tadašnjim svedočenjima meštana, obeležila brojna ubistva, hapšenja, interniranja, pljačke i eksploatacija prirodih bogatstava.

Istorijska zbirka Narodnog muzeja Kraljevo

Oslobodioci Kraljeva u Prvom svetskom ratu

- U sklopu značajnog Projekta, formirana je terenska ekipa Narodnog muzeja u Kraljevu koja obilazeći seoska groblja i bojne krajputaše kraljevačkog kraja evidentira poginule u ratovima od 1912. do 1918. godine – naglasio je Trifunović. - Taj obiman projekat će trajati i narednih godina, ali se nadamo da ćemo nakon iščitavanja spomenika kao vrednog istorijskog izvora, uz konsulatacije arhivske građe, konačno imati popis svih žitelja Kraljeva i okoline koji su stradali u Velikom ratu.

G.Šljivić

 

KRAJPUTAŠI

O stradanjima srpskog naroda i Kraljevčana u ratovima za oslobođenje i ujedinjenje od 1912. do 1918. godine svedoče i brojni krajputaši koje su podizale porodice ratnika poginulih u borbama daleko od svojih ognjišta i rodne grude. Prema podacima ovdašnjeg Zavoda za zaštitu spomenika kulture, na veoma razuđenoj teritoriji Kraljeva ima najviše spomenika-krajputaša u Srbiji.

G.Šljivić

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
BAŠTINA SRBIJE PRED MILIONIMA TV GLEDALACA U RUSIJI: Dve emisije za Novu godinu na Prvom kanalu državne televizije u udarnom terminu

BAŠTINA SRBIJE PRED MILIONIMA TV GLEDALACA U RUSIJI: Dve emisije za Novu godinu na Prvom kanalu državne televizije u udarnom terminu

NOVINARI i snimatelji ruske nacionalne televizije "1", krstare ovih lepih oktobarskih dana Srbijom snimajući materijal za dve epizode popularnog dokumantarno-serijskog programa "Život naših ljudi" (ŽIZN SVOIH). Emisija će biti emitovana na Prvom kanalu ruske državne televizije u udarnom terminu za novogodišnje praznike.

22. 10. 2024. u 12:15

Komentari (0)

BESPLATNA APLIKACIJA ZNAM MAJSTORA JE TU! Revolucionarno rešenje za sve vrste popravki