UZ ZNANJE I GARDEROBA: Kikinđani pomažu Romima koji odlučuju da nastave školovanje (FOTO)

Рада Шегрт
Rada Šegrt

21. 10. 2024. u 17:16

GRADSKA uprava Kikinde je mlade Rome, koji su ove godine upisali srednju školu, obradovala simboličnim poklonima i vaučerima od 5.000 dinara za kupovinu garderobe.

УЗ ЗНАЊЕ И ГАРДЕРОБА: Кикинђани помажу Ромима који одлучују да наставе школовање (ФОТО)

Foto: R. Šegrt

I ovakav podsticaj za 31 đaka deo je realizacije operativnih planova za unapređenje položaja Roma i podizanje svesti o važnosti obrazovanja, odnosno projekta sa Stalnom konferencijom gradova i opština.

- Nije mi teško, želim da završim školovanje i zaposlim se, a sada mi mnogo znače i ova pomoć i podrška - kaže Stefan Balaton koji u Tehničkoj školi uči za operatera mašinske obrade.

Marko Milošević sa arhitektonskog smera u Stručnoj školi "Miloš Crnjanski" otkriva želju da kasnije upiše studije psihologije, kako bi drugima pomogao da ne prave greške u lošem društvu, što je njega umalo onemogućilo da se dalje obrazuje.

Za unapređenje položaja Roma u Kikindi za gradsku vlast je na prvom mestu obrazovanje, kaže Željko Radu, član Gradskog veća.

Foto: R. Šegrt

Srednja škola nije bauk

- Planiramo da dogodine svim učenicima iz ove zajednice, koja završavaju osnovnu ili srednju školu, poklonimo vaučere za kupovinu maturske garderobe. Naravno, nećemo zaboraviti ni druge marginalizovane grupe - istakao je gradski većnik Željko Radu koji je pomoć mladim Romima uručio zajedno sa prvim čovekom Kikinde Mladenom Bogdanom.

Unapređujući položaj Roma u Kikindi za gradskiu vlast je na prvom mestu obrazovanje, kaže Željko Radu, član Gradskog veća.

Foto: R. Šegrt

Škola nije teška ni za Rome

- Planiramo da sledeće godine svoj deci ove zajednice koja završavaju osnovnu ili srednju školu poklonimo vaučere za kupovinu garderobe za maturu. Mislimo i na sve druge marginalizovane grupe. Sve je više romske dece koja se školuju, jer im Grad obezbeđuje besplatan školski pribor dok su osnovci, zatim besplatan prevoz , a sve je više i onih koji upisuju srednju školu. Uz podršku države i grada to je značajno za svaku romsku porodicu – naveo je Radu, koji je sa gradonačelnikom Mladenom Bogdanom đacima uručio poklone.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Sanjajte, verujte, trenirajte – Pavlović otvorio mini-pič teren u rodnom Šapcu!