SUVO FILCANJE VUNE: Radionice “Štita“ promovišu stari zanat

Z. R.

20. 10. 2024. u 06:45

U OKVIRU projekta „Na mladima tradicija ostaje“ koji sprovodi paraćinsko udruženje građana „Štit“, a podržalo ga je Ministarstvo kulture, za učenike OŠ „Branko Krsmanović“ u Donjoj Mutnici održana je radionica suvog filcanja vune, na radost mališana koji su sa zadovoljstvom napravili sebi ukrasni predmet.

СУВО ФИЛЦАЊЕ ВУНЕ: Радионице “Штита“ промовишу стари занат

Foto: Fejsbuk/UG Štit

Ova radionica je bila poslednja aktivnost kojom je u toj seoskoj školi obeležen Dan obrazovne ustanove, a ujedno je i za „Štit“ ovo bio način da obeleži desetogodišnjicu svog osnivanja i rada.

Cvetovi, bedževi, broševi i različiti ukrasi od vune bili su delo ruku radoznalih mališana, a kako ističe Tatjana Tubica, koja je vodila radionicu, svaki rad napravljen je sa ljubavlju, pa će ga deca sa ponosom pokazivati. Naglašava da su radionice „Štita“ otvorene za sve generacije, od predškolaca pa nadalje.

Znanje o filcanju vune  članice „Štita“ nesebično prenose deci u okviru radionica koje organizuju u školama širom paraćinske opštine. Tubica podseća da je filcanje vune najstarija tehnika proizvodnje tekstilnih materijala.

U pitanju je stari zanat, a kroz promociju starih zanata čuva se nacionalni identitet.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

JEZIVA SCENA U PREMIJER LIGI: Dani Velbek dobio udarac u leđa! Englez ostao nepomično da leži na travi (FOTO)