NOVINAR MAPIRA ULICE I TRGOVE: Radoman Irić, autor planova Grada Vranja

Jelena Stojković

19. 10. 2024. u 06:15

GRAD Vranje ovih dana dobija novi plan grada čiju izradu kao i predhodna dva potpisuje novinar Radoman Irić.

НОВИНАР МАПИРА УЛИЦЕ И ТРГОВЕ: Радоман Ирић, аутор планова Града Врања

Foto: D.Ristić

Ovo svejovrsno svedočanstvo o razvoju grada, za Irića je bilo i ostao izazov skoro četiri decenije. Prvi plan je izrađen 1987. godine tada je Vranje brojalo 421 ulicu.

- Daleke 1980. godine, iz malog gradića Priojepolja, koje je imalo 15-ak hiljada stanovnika, došao sam u Vranje – grad četiri puta veći, sa blizu 60.000. Za radijskog novinara bilo je teško da se snađem u gradu koji je tada bio poznati industrijski gigant. Poseban problem je bio snalaziti se sa nazivima ulica, jer Vranje nije imalo svoj plan grada. Ja sam se nekoliko godina „snalazio“ nekim svojim papirima, šemama, ljudima… To mučenje je potrajalo, a onda sam rekao sebi – zašto da ja ne napravim i štampam plan grada, s obzirom da sam iz studentskih dana, iz beogradskih redakcija, poneo neka iskustva - priča Irić kako je sve počelo.

Foto: J.S.

U  šali kaže da tada nije ni slutio da će  zahvaljujući tom poslu zaraditi najveći honorar u životu koji je iznosio tri mesečna lična dohotka koje je zarašivao radeći u Radio Vranju na mestu urednika programa.

- Brzo sam postigao dogovor sa Vojislavom Marinkovićem, tadašnjim direktorom  štamparije „Nova Jugoslavija“ u Vranju, kojoj sam ponudio da bude izdavač. Ja sam onda seo i posle tri meseca intenzivnog rada, po uzoru na druge veće gradove, nacrtao Plan grada Vranja, prvi u istoriji grada – kaže Irić.

Foto: J.S.

 

U  januaru 1987. godine, iz štampe je izašao prvi komercijalni Plan grada Vranja, štampan na formatu B1 u tiražu od 5.000 primeraka. Taj tiraž je bukvalno razgrabljen za dva-tri meseca, jer je svaki stanovnik grada hteo da u svojoj kancelariji ili radnoj sobi, ima „to čudo“ - Plan grada sa svih 421 ulicom.

- Tu se stalo sve do 1996, kada je za direktora Turističke organizacije u Vranju došao preduzimljivi diplomirani ekonomista Dragan Jovanović. Na njegovu inicijativu pripremio sam drugo dopunjeno izdanja Plana grada Vranja koje je tada imalo 493 ulice 72 više nego pre devet godine. Taj novi Plan grada Vranja štampan na formatu A1, ponovo u tiražu od 5.000 primeraka, takođe je planuo i gotovo da nema ranjanca koji nema jedan od ova dva plana grada – kaže Irić.

Foto: J.S.

Onda je nastalo zatišje, kaže Irić jer se u  međuvremenu se pojavio Internet i „svemoćni profesor Gugl“, pa je novo zatišje trajalo do ove, 2024 godine, kada je Vranje postalo bogatije za nove ulice, a neka „ažuriranja“ koja se čekaju nisu baš od pomoći ljudima koji više cene papir.

- Na inicijativu mog prijatelja Miroslava Mikija Obradovića, vlasnika Grafičkog studija u Vranju, prihvatio sam da sa Milanom Mihajlovićem, vrsnim majstorem dizajna, napravimo treći po redu Plan grada. To je značilo, da bez pomoći nadležnih državnih institucija, u postojećem Planu „ucrtamo“ novih 85 ulica i trgova i da preimenujemo dvadesetak dosadašnjih naziva ulica. Taj posao, koji smo bukvalno „radili peške“, na naše zadovoljstvo, privodimo kraju – kaže Irić.

Foto: J.S.

 

On navodi da je primetio neke nelogičnosti u imenovanju ulica i trhova , ali mu je interesantno ako se uzme u obzir da se Vranje se prvi put pominje 1093. godine u delu „Aleksijada“, čiji je autor Ana Komnina, vizantijska princeza, da sve posleratne komisije za nazive ulica i trgova olako prelaze preko tog podatka, pa Ana Komnina ni danas nema ulicu u Vranju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ČETVORICA SRBA PROGLAŠENA ZA NEPRIJATELJE UKRAJINE! Tri fudbalska reprezentativca i trener uradili ovo - i našli se na crnoj listi