UVODE I DEŽURSTVA: Čuvari staju na put vandalizmu u gradskom parku u Vranju

J. S.

21. 10. 2024. u 16:23

MOBILIJAR, mural , spomenici, mural pa i biljka u gradskom parku često su na meti vandala. Vrlo često se zamenjuju sijalice, popravljaju klupe i saniraju štete.

УВОДЕ И ДЕЖУРСТВА: Чувари стају на пут вандализму у градском парку у Врању

foto: J.S.

Od skora grad Vranje preneo je brigu o mobilijaru u nadležnost javnom preduzeću Urbanizam grada, a zaposleni se gotovo svakodnevno susreću sa novim oblicima vandalizma.

- Gradski park je jedno od omiljenih mesta za relaksaciju Vranjanaca svih starosnih dobi i neverovatno je kako određena grupa vandala nema svest o tome da uništava imovinu svog grada. Nedavno smo zamenili uništene sijalice kod spomenika Bori Stankoviću, zatim mobilirar na dečijem igralištu, umesto da taj novac koristimo za ulepšavanje grada mi ga koristimo za saniranje štete – kaže Dejan Stanojević direktor ovog javnog preduzeća.

foto: J.S.

 

Najnoviji vandalizam šokirao je Vranjance, naime neko je skinuo šahovsku tablu napravljenu od betona sa jednog od nekoliko stolova koliko ih ima u parku  i odneo.

Prijavljivanje slučajeva policiji do sada nije davalo neke rezultate, a prema rečima Stanojevića ovo preduzeće pribeglo je nekim drugim merama.

- Uveli smo dežurstva, naši zaposleni obilaze park noću i vikendom, kada se beleže ovakvi incidenti. Naše je da delujemo preventivno, ali i da apelujemo na mlade da vode računa o javnoj imovini – kaže Stanojević.

foto: J.S.

 

 

U poslednjih par godina zabeleženo je više slučajeva vandalizma, jedan je naročito potresao Vranjance kada je uništen mural oslikan u čast stradalog padobranca Ognjena. Mural je rekonstruisan, a policija je potvrdila da su izvršioci maloletnici.

Park se nalazi u centru grada i podignut je 1890. godine . Podigao ga je tadašnji predsednik opštine Toma Jovanović, park je godinama sređivan i olemenjivan sadnicima.

Danas je moderan park koga krase krošnje četinara i divljih kestenova koji su stari više decenija. U centralnom delu nalazi se spomenik podignut u čast Borisavu Stankoviću, čuvenom piscu koji je proslavio Vranje. Takođe se u blizini spomenika nalaze biste najznačajnijih Vranjanaca oca Justina Popovića, dr Đorđa Tasića, dr Franje Kopše i dr Jovan Hadži-Vasiljević i Stane Karaminge.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OVO NIJE DOBRO ZA CRVENO-BELE: DŽoel Bolomboj se povredio, uz pomoć saigrača napustio parket (VIDEO)