NOVI KROV PAROHIJSKOM DOMU: Kraljevčani sufinansiraju projekat obnove hramova u Eparhiji žičkoj

G. ĆIROVIĆ

15. 10. 2024. u 13:58

Za sufinansiranje izgradnje ili obnove tradicionalnih verskih objekata i zajednica kraljevačkog kraja iz gradske kase je u 2024. godini izdvojeno ukupno 20 miliona dinara raspoređenih Javnim konkursom na zbirni projekat „Izgradnja i obnova crkava i verskih objekata u Eparhiji žičkoj“.

НОВИ КРОВ ПАРОХИЈСКОМ ДОМУ: Краљевчани суфинансирају пројекат обнове храмова у Епархији жичкој

G.Šljivić

Ovaj projekat je zapravo obuhvatio radove u ukupno 13 hramova na teritoriji Kraljeva, među kojima je i prepokrivanje parohijskog doma Hrama pokrova Presvete Bogorodice u selu Čukojevac nadomak grada na Ibru.

Prema rečima starešine hrama protojereja Željka Filipovića, za novi krov i krovnu konstrukciju parohijskog doma koji je od velikog istorijskog značaj i za gružanski, kao i za kraljevački kraj, iz budžeta je izdvojeno 1,64 miliona dinara.

G.Šljivić

Parohijski dom u Čukojevcu

- Naredne godine navršava se i jubilej, odnosno 140 godina od izgradnje ovog parohijskog doma. Bila je više nego neophodna rekonstrukcija krovnog prekrivača, jer je već dolazilo do prokišnjavanja usled velikih padavina. Prethodni građevinski radovi ovde su izvođeni pre 70 ili 80 godina – naglasio je protojerej Filipović obilazeći Dom i Hram sa gradonačelnikom Kraljeva dr Predragom Terzićem i predstavnicima lokalne samouprave.

G.Šljivić

Protojerej Željko Filipović

Govoreći o istorijatu i značaju, on je dodao i da je ovdašnji Parohijski dom i za vreme Prvog i za vreme Drugog svetskog rata imao važnu ulogu, često pružajući i privremeno utočište žiteljima ovog i okolnih sela.

G.Šljivić

Obnovljen Parohijski dom

- I naš sveti vladika Nikolaj Velimirović je često ovde dolazio i držao besede narodu sa trema Parohijskog doma. Zato je ovaj dom ujedno i svedok naše istorije i stradanja srpskog naroda – poručio je Filipović. - Sada je, uz blagoslov episkopa mitropolita Justina i zahvaljujući Gradu Kraljevu, posle više od sedam decenija konačno obavljena rekonstrukcija i sprečeno dalje propadanje.

G.Šljivić

 

(IZ)GRADNjA HRAMOVA

UZ 1,64 miliona dinara za obnovu Parohijskoh doma u Čukujevcu, za sufinansiranje nastavaka izgradnje crkve sa zvonikom i objektom za paljenje sveća u varošici Ušće u Ibarskoj klisuri, kao i za izgradnju temelja Parohijske crkve u Jarčujku, iz budžeta je izdvojeno po tri miliona dinara. Osim toga, za nastavak izgradnje Hrama sa molitvenim prostorom za paljenje sveća u Adranima izdvojeno je 2,5 miliona, a za nastavk izgradnje Hrama Svetih apostola Petra i Pavla u Manastiru Zgodačica dva miliona dinara.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SRBI NAPRAVILI SKANDAL Švajcarci besni zbog navijača i povika Kosovo je Srbija...