VELIKI USPEH ZDRAVSTVENOG CENTRA U VALJEVU: Nova angio-sala i nove procedure

B. PUZOVIĆ

20. 10. 2024. u 20:00

PO broju obavljenih intervencija tokom prošle godine, ispred tima angio-sale Zdravstvenog centra u gradu na Kolubari nalaze se samo univerzitetski klinički centri!

ВЕЛИКИ УСПЕХ ЗДРАВСТВЕНОГ ЦЕНТРА У ВАЉЕВУ: Нова ангио-сала и нове процедуре

foto zc valjevo

Valjevci, dakle, sa oko 1.500 procedura - sa KC "Zvezdara" u Beogradu - dele peto mesto u Srbiji, a ispred su instituti u Sremskoj Kamenici sa 2.900 i "Dedinje" sa 2.100, te UKC Srbije sa 1.800 i KC u Nišu sa oko 1.700.

Lekari i tehničari u valjevskoj novoj angio-sali - nabavljenoj zahvaljujući Ministarstvu zdravlja i Vladi Srbije - počinju da primenjuju procedure koje do sada nisu obavljali, jer ona omogućava više intervencija nego doskorašnja, pa je tako prvi put primenjeno lečenje hroničnih totalnih okluzija, odnosno potpunih zapušenja koronarnih arterija koja traju najmanje tri meseca. Mentori su bili profesor dr Nikola Jagić iz UKC "Kragujevac" i dr Mladen Tasić iz KBC "Zemun".

- Hronične totalne okluzije najzahtevnija su i najsloženija suženja koronarnog stabla - objašnjava dr Ivica Obradović, šef Odseka za invazivnu radiološko-kardiološku dijagnostiku sa Pejsmejker centrom, pri ovdašnjem Zdravstvenom centru. - Takozvana perkutana koronarna intervencija dovodi do otčepljenja totalne hronične okluzije koronarne arterije i, kao složena i dugotrajna procedura, zahteva izuzetno obučeni tim angio-sale. Uz ovakve mentore počinjemo dugoročnu saradnju, da unapredimo znanje i mogućnosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

JEZIVA SCENA U PREMIJER LIGI: Dani Velbek dobio udarac u leđa! Englez ostao nepomično da leži na travi (FOTO)