ANKIN VEZ NAJLEPŠI: U Iđošu kod Kikinde održane "Đakonije", manifestacija koja čuva nasleđe, održan i izbor peškira

Рада Шегрт
Rada Šegrt

14. 10. 2024. u 12:52

UDRUŽENjE „Vreteno“ u subotu je u Idošu kod Kikinde organizovalo osmu manifestaciju „Iđoške đakonije“ koja predstavlja lokalno nasleđe i želi da sačuva stare običaje, kako u ručnim radovima, tako i u pripremi hrane.

АНКИН ВЕЗ НАЈЛЕПШИ: У Иђошу код Кикинде одржане Ђаконије, манифестација која чува наслеђе, одржан и избор пешкира

Foto: Grad Kikinda

Brankica Mikalački, predsednica „Vretena“ rekla je da se članice trude da na najbolji način predstave svoje selo onim što tradicionalno rade, od ručnih radova to su vezeni peškiri, a iz kuhinje su to pileći paprikaš, krofne, domaći kolači i kitnikez, neki kažu najstariji vojvođanski slatkiš. Potiče iz Austrougarske i pravi se od dunja, pa mu ime u prevodu znači sir od dunje. Posebno je bila zanimljiva izložba ručno vezenih peškira, koja je i takmičarskog karaktera. Ocenjivani su peškiri u više kategorija, a stiglo je tridesetak iz raznih krajeva Srbije, sa motivima kraja iz kojeg potiču i stari peškiri.

- Prema propozicijama peškiri moraju da budu novi, da do sada nigde nisu izlagani ni nagrađivani. Na konkurs koji je „Vreteno“ raspisalo još početkom septembra, stiglo je više radova iz Kikinde, Beograda, Titela, Bačkog Petrovca, Novog Bečeja i Knjaževca. Za najlepši peškir proglašen je onaj Anke Lozanov iz Titela koja je jedina radila vez rišelje-toledo - prenosi Brankica Mikalački.

Foto: Grad Kikinda

Domaći kolači iz Iđoša

U kategoriji peškira izvezenih kombinovanom tehnikom puni vez po pismu prvo mesto zauzela je Joland Tot iz Kikinde, drugo Ružica Arnjoš iz Bačkog Petrovca, a treće Ester Galčik, Kikinđanka.

UČE I MLADE

- Trudimo se da stare običaje i veštinu izrade ručnih radova prenesemo na mlađe, pa podučavamo i mlade. Radionice držimo deci u vrtiću i školarcima u seoskoj osnovnoj školi, učimo ih da vezu, heklaju, pletu – kaže Brankica Mikalački, iz „Vretena“ koje ima 22 članice, a osnovano je pre devet godina.

Među starim peškirima najlepši je bio onaj Katarine Arnjoš iz Bačkog Petrovca, drugo mesto pripalo je Miluški Hnedl iz istog mesta, a treće urdruženju „Izvor“ iz Knjaževca.

- Imali smo i dva peškira rađena pokrsticama, a najlepši je bio Miluške Hendl, a drugi je Marije Vrebalov iz Novog Beečja. Među peškirima od svile koji su ukrašenu punim vezom najlepši je iz Knjaževca, iz udruženja „Izvor“, drugi je Anke Lozanov iz Titela, a treći Etelke Bartok iz Kikinde – nabraja Mikalački.

Iđošanke vredno rade na promociji nasleđa ovog dela Banata. U ime gradske uprave u Kikindi „Đakonije“ je posetila Marijana Mirkov, nova članica Gradskog veća za kulturu i turizam.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TESTAMENT MARINKA ROKVIĆA: Otkriveno šta je pevač ostavio vanbračnom sinu