"EJ SALAŠI NA SEVERU BAČKE" UNAPREĐUJU SEOSKI TURIZAM: Na Paliću se održava Kongres ruralnog turizma Vojvodine

J. L.

09. 10. 2024. u 17:49

Oko 200 objekata širom Vojvodine trenutno se vode kao turistički objekti u ruralnim sredinama. Iako se broj povećava, potencijal seoskog turizma nije dovoljno iskorišće i dalje nema dovoljno smeštajnih kapaciteta - rečeno je na Kongresu ruralnog turizma Vojvodine koji se održava na Paliću.

ЕЈ САЛАШИ НА СЕВЕРУ БАЧКЕ УНАПРЕЂУЈУ СЕОСКИ ТУРИЗАМ: На Палићу се одржава Конгрес руралног туризма Војводине

foto:Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam

 Kongres simboličnog naziva "Ej salaši na severu Bačke" predstavlja jedinstvenu priliku za upoznavanje sa ključnim aspektima ruralnog turizma, načinima kako turistički delatnici mogu da unaprede poslovanje, iskoriste potencijale i promovišu ovaj izuzetno važan segment turizma.

Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam u prethodne četiri godine izvdojio je više od 500 miliona dinara za podršku smeštajnim kapacitetima u seoskim sredinama. Raste interes za boravak u tim područjima, a težište se stavlja na razvoj kapaciteta koji se nalaze u nerazvijenim opštinama, kao i na razvoj smeštajnih kapaciteta.

-Mi danas u Vojvodini nemamo dovoljno smeštajnih kapaciteta, ni u gradovima. Moramo postaviti dva zadatka i u sledećoj godini Pokrajinski sekretarijat ima zadatak da poveća sredstva za pomoć smeštajnim kapacitetima, koji su ograničeni, nijedan salaš nema više od 10 smeštajnih jedinica. I zato kažem da ćemo kroz tu dugoročnu strategiju razvoja upravo definisati šta nam je cilj u narednih deset godina kada je reč o razvoju ruralnog turizma. Takođe, treba da definišemo  šta je salaš. Danas nema definicije šta je salaš, te je to neophodno uraditi i te salaše razvijati - objasnio je Nenad Ivanišević, pokrajinski sekretar za privredu i turizam.

Poseban fokus stavljen je na promociju ruralnih destinacija i proizvoda, kako bi se privukao veći broj turista i podigla svest o bogatstvu i raznovrsnosti ruralnog turizma u Vojvodini.

-Turistička organizacija Vojvodine prošle godine izdala je priručnik za ruralni turizam. U skladu sa novim propisima, država je izdvojila i sredstva za salaše u iznosu od 25.000 evra. Svi koji ulože 2.500 evra, imaju priliku da dobiju ova sredstva - podseća Nataša Pavlović, direktorka Turističke organizacije Vojvodine. - Kada pričamo o učešću u ruralnom turizmu, mi imamo autentične objekte, kao što su salaši, čarde. Ruralni turizam obuhvata i kulturu, cilj je i da se unapredi lokalna zajednica, svi stremimo ka održivosti kada je turizam u pitanju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

LJUBAVNA PRIČA EMIRA KUSTURICE: Maja mu je srce zarobila