ZA ŠEST MESECI 1.436 PREGLEDA: U Opštoj bolnici u Paraćinu ponosni na impozantnu cifru dijagnostike na skeneru

Зорана Рашић
Zorana Rašić

08. 10. 2024. u 06:45

ZA preglede na skeneru u Opštoj bolnici Paraćin nema liste čekanja, pa svi pacijenti kojima je neophodna ova najsavremenija dijagnostička procedura dobiju je za sedam do deset dana.

ЗА ШЕСТ МЕСЕЦИ 1.436 ПРЕГЛЕДА: У Општој болници у Параћину поносни на импозантну цифру дијагностике на скенеру

Foto: Z: Rašić

Od kolikog je značaja ovaj aparat za žitelje paraćinske opštine najbolje govori podatak da je na njemu za prvih šest meseci ove godine urađeno 1.436 pregleda, potvrđuje v. d. direktora ove zdravstvene ustanove, dr Saša Bacić, hirurg.

Skener je za paraćinsku bolnicu obezbedilo Ministarstvo zdravlja, a zvanično je pušten u rad polovinom decembra 2022. godine u prisustvu tadašnje ministarke dr Danice Grujičić. Od tada pacijenti sa teritorije opštine Paraćin nisu više prinuđeni da zbog kompjuterizovane tomografije putuju u Ćupriju, Kragujevac, Niš, Kruševac... A većinom su to onkološki bolesnici.

- Broj pregleda u prvoj polovini ove godine bio je zaista impozantan. U pitanju je najsavremeniji aparat koji funkcioniše besprekorno, poslednji hit tehnologije. Primera radi, skener glave uradi se za samo osam sekundi, sa mnogo manje zračenja i štete po pacijenta jer ovo snimanje ipak nije bezazleno kao, recimo, ultrazvuk - naglašava dr Bacić.

Podmladak

KADAR je, inače, problem zdravstva. Ali dobra vest je da Opšta bolnica u Paraćinu trenutno ima čak sedamnaest doktora na specijalizaciji. Biće novih anesteziologa, hirurga, internista, oftalmologa... Prvi među njima, ORL specijalista, stiže u novembru, što je toj službi baš dobrodošlo jer je u njoj samo jedan lekar. Slično je i u službama oftalmologije, mikrobiologije, fizikalne medicine, gde radi samo po jedan doktor, ali će im uskoro stići pojačanja.

Podseća da je bolnica od ministarstva dobila i digitalni mamograf, jedan od šest koji su prošle godine ušli u Srbiju. Više od stotinu mamografija urađeno je samo od početka ove godine, što je vrlo bitno zbog porasta broja karcinoma dojke.

- Za radiološku dijagnostiku za sekundarni nivo zdravstvene zaštite imamo sad sve aparate sem, naravno, magnetne rezonance, koja može biti u perspektivi. Imamo i dva nova digitalna rendgena, pokretni rendgen i ultrazvuk. Nažalost, radiologa nemamo dovoljno jer je dr Zoran Milošević preminuo, a dr Gordana Terzić otišla u penziju, pa smo se od pet radiologa sveli na tri. To je baš malo jer služba mora da bude "pokrivena" 24 sata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
SEDAM PUTA DOBIO NA LOTOU: Otkrio svima svoje trikove

SEDAM PUTA DOBIO NA LOTOU: Otkrio svima svoje trikove

VEROVATNO svi ljudi na svetu u nekom trenutku razmišljaju o tome šta bi učinili kada bi pobedili na lotou. Neki bi spiskali novac na luksuzne automobile, egzotične odmore ili novu odeću, dok drugi razmišljaju o otplati hipoteka ili kupovini kuće ili stana.

07. 10. 2024. u 17:45

Komentari (0)

URBANI OKTOBAR: Mladi stvaraju bolju budućnost