ŠARGAREPO, U BEGEČU RASTEŠ LEPO: Praznik brenda u naselju nadomak Novog Sada (FOTO)

J. S.

05. 10. 2024. u 18:35

TREĆA „Šargarepijada" u Begeču,naselju na dvadesetak kilometara nadomak Novog Sada, otvorena je danas u čast uzgajivača ove povrtarske kulture koja se ovde uzgaja kao hibridna sorta,a odlikuje izuzetnim karakteristikama usled klimatskih i mikroklimatskih uslova karakterističnih za ovo podneblje.

ШАРГАРЕПО, У БЕГЕЧУ  РАСТЕШ ЛЕПО: Празник  бренда у насељу надомак Новог Сада (ФОТО)

Foto : Grad Novi Sad

Podatak da se na čak 600 hektara i oko 20 gazdinstava u Begeču svake godine proizvede preko 30. 000 tona prve klase šargarepe,u ovako malom mestu  dovoljno govori sam za sebe. - rekao je pomoćnik gradonačelnika Aleksandar Petrović na svečanom otvaranju. 

   Domaćini manifestacije, MZ „Begeč", Zemljoradnička zadruga „Begečki povrtari" i KS „Begeč" organizovali su raznovrstan program za posetioce, koji su  imali priliku da   probaju različita jela od ovog povrća, kao  tamičenje  za izbot najslađe šarggarepe.  Takođe, „Šargarepijadu"  je  pratio  bogat kulturno-umetnički program, uz nastupe tamburaške sekcije Kulturne stanice „Begeč", đaka OŠ „Veljko Petrović" iz Begeča, dece iz vrtića „Pinokio" iz Begeča, folklornog Udruženja „Begečka nana'' i biće organizovana humanitarna tombola za malu Begečanku Anu Milić.

  Predsednik MZ „Begeč" Milan Tatić je rekao da ova manifestacija okuplja lokalne uzgajivače ratarskih i povrtarskih kultura, od kojih je na ovom prostoru najpoznatija šargarepa.

- Privrednici Begeča i lokalno stanovništvo razvijaju svoju proizvodnju u skladu sa savremenim tokovima i imaju ambiciju da to i pokažu. Grad Novi Sad je razumeo i podržao ideju o podsticaju lokalnog i poljoprivrednog razvoja i Begeč će uz pomoć ovakvog partnera sigurno u budućnosti biti osnažen za nove projekte u oblasti privrede – dodao je Tatić.

Podrška Grada Novog Sada poljoprivrednicima koji se bave organskom poljoprivrednom proizvodnjom nastavlja se još od  2011. godine, po čemu se Grad često  pominje kao primer dobre prakse. Za učešće u razvoju organske poljoprivredne proizvodnje u 2024. godini opredeljeno je sedam  miliona dinara, a 11 poljoprivrednih proizvođača dobilo je bespovratna sredstva za sertifikaciju organske proizvodnje, za nabavku sadnog i semenskog materijala i za druge investicije.

    Za sertifikaciju proizvoda sa oznakom geografskog porekla u ovoj godini opredeljena su sredstva od 1,5 milona dinara, i to za „Begečku šargarepu", „Futoški kupus" i „Fruškogorski lipov med". Pored toga, u 2024. godini Grad Novi Sad je izdvojio 28 miliona dinara za pomoć mladim poljoprivrednicima za nabavku mehanizacije, u cilju započinjanja i razvoja sopstvene poljoprivredne proizvodnje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

Da li znate šta su privatni dani na poslu i koja kompanija nudi ovaj benefit?