ŠTA SU NASLIKALI UMETNICI NA GRZI? U Paraćinu izložba sa 49. Sisevačke likovne kolonije

Z. R.

01. 10. 2024. u 13:34

NAJNOVIJE, 49. izdanje Sisevačke likovne kolonije održano je i ovog avgusta u paraćinskom izletištu Grza, a šta je naslikalo desetoro renomiranih umetnika iz Srbije i inostranstva, žitelji grada na Crnici mogu da pogledaju do 16. oktobra u galeriji Kulturnog centra.

ШТА СУ НАСЛИКАЛИ УМЕТНИЦИ НА ГРЗИ? У Параћину изложба са 49. Сисевачке ликовне колоније

Foto: Z. Rašić

Postavka, koju je sinoć otvorio direktor ove ustanove Nenad Jevtić, sadrži dvadeset radova jer je svaki od učesnika iznedrio po dve slike. One tradicionalno ostaju fondu KC, odnosno u amanet gradu, a u njemu je trenutno više od pet stotina radova nastalih na dosadašnjim kolonijama.

Među umetnicima koji su letos stvarali na Grzi bili su i akademski slikar iz Sankt Peterburga Pavel Muntijev, Aleksandra Antonić, koja živi na relaciji Los Anđeles - Beograd, Sava Manojlović – ranije dugogodišnji stanovnik Sidneja, Goran Knežević, univerzitetski profesor u Trebinju...

Otvaranju izložbe prisustvovala je učesnica Kolonije iz Despotovca, akademska slikarka Nevena Nikodijević, koja je naglasila da je Grza prelep ambijent za umetničko stvaralaštvo i za umetnika.

- Atmosfera tamo umetniku daje slobodu da se prosto spoji sa prirodom i istražuje, pa su i moji radovi nastali spontano. To su urbani pejzaži koje ja inače negujem u sebi, ali u slikarstvu se ipak bavim različitim temama. Dobra stvar na ovoj koloniji je i mali broj učesnika – desetak. To okruženju daje toplinu jer smo svi upućeni jedni na druge i onda nam je lako da razmenjujemo iskustva.

Naredne godine Kulturni centar, kao organizator Sisevačke kolonije, planira obeležavanje značajnog jubileja – 50 godina njenog postojanja.

 - Ta kolonija svakako neće biti klasična, a program je u pripremi – otkrio nam je direktor Jevtić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

RASIPANJE HRANE: Globalni problem koji ima duboke ekološke, ekonomske i socijalne posledice