I RIZNICA ZA ANALE: Zavičajni muzej u Jagodini obeležio sedam decenija uspešnog rada (FOTO)

Z. GLIGORIJEVIĆ

01. 10. 2024. u 11:18

ZAVIČAJNI muzej u Jagodini, koji je obeležio sedam decenija rada - od baštinika gradskog blaga sa nekoliko zbirki - razvio se u regionalnu ustanovu koja čuva više od 10.000 dragocenih predmeta.

И РИЗНИЦА ЗА АНАЛЕ: Завичајни музеј у Јагодини обележио седам деценија успешног рада (ФОТО)

Foto:Z.Gligorijević

Tokom duge istorije, ovdašnji kustosi priredili su oko 400 izložbi i objavili veliki broj stručnih, odnosno naučnih radova - publikujući sedamdesetak publikacija i kataloga izložbi.

A, pomenuti muzej osnovao je Dušan Duja Vukićević, koji je bio i prvi upravnik, a prva postavka zapravo su bile njegove privatne zbirke. Danas je to ustanova kulture od regionalnog značaja, koja "servisira" materijal važan i na nacionalnom nivou - sve uz praćenje savremenih tokova u muzeologiji.

- U Prirodnjačkom odeljenju posebno smo ponosni na mozak najverovatnije nosoroga, koji je jedinstven primerak na ovom području, dok u okviru Arheološkog odeljenja čuvamo nalaze Vinčanske kulture među kojima je najpoznatija figurina majke sa detetom. Ona je pronađena u obližnjem Drenovcu i redak je artefakt na čitavom Balkanu. Posebno ističemo predmete koji su nastali u jagodinskoj "Staklari", nasledniku prve fabrike ove vrste materijala u Srbiji, koju je još 1846. osnovao Avram Petronijević - ističe muzejski savetnik Zavičajnog muzeja u Jagodini, Jasmina Trajkov.

Svečanosti povodom velikog jubileja ove ustanove prisustvovala je i ministarka prosvete, prof. dr Slavica Đukić Dejanović, poručivši da "moramo negovati nacionalni identitet, kao nešto što je posebno značajno"...

- Kad nešto traje 70 godina, a Kinezi kažu da je potrebno da traje vekovima, moramo se setiti maksime da i otkrivanje najudaljenijih mora počinje prvim talasima ka njima. Dakle, ovaj muzej će trajati, imaće mnogo eksponata i biće učionica za sve one koji su poslenici kulture, koji vole svoj zavičaj i koji mogu biti građani sveta. Jer, samo onaj ko poznaje sopstvenost, može poznavati i svet različitosti - ocenila je ministarka.

U okviru prigodne svečanosti, upriličena je i izložba "50 godina divljanizma", akademskog umetnika Sretka Divljana, koji obeležava pola veka života i rada u Jagodini.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

RASIPANJE HRANE: Globalni problem koji ima duboke ekološke, ekonomske i socijalne posledice