ISTORIJA SRPSKE POEZIJE KiM OD 1952. do 2022: Na Petruškom saboru promovisana knjiga Aleksandra Lakovića

Z. R.

30. 09. 2024. u 15:13

NA događaju u okviru projekta „Petruški književni sabor“ i bogatog programa koji je pripremio za učesnike paraćinski Književni klub „Mirko Banjević“, na Grzi kod Paraćina u centru pažnje je bila knjiga „Istorija srpske poezije Kosova i Metohije od 1951. do 2022.“ autora Aleksandra Lakovića.

ИСТОРИЈА СРПСКЕ ПОЕЗИЈЕ КиМ ОД 1952. до 2022: На Петрушком сабору промовисана књига Александра Лаковића

Foto: Fejsbuk/KK Mirko Banjević

Knjiga je predstavljena gostima iz Kragujevca, Leskovca, Trstenika, Ćuprije, Ražnja i Kruševca koji su učestvovali u takmičarskom delu programa, a o knjizi je, proed autora, govorio i profesor Predrag Jašović.

 Aleksandar Laković je rođen na Kosovu i Metohiji u Peći, a zahvaljujući kontaktu sa prijateljima iz rodnog grada više decenija je prikupljao materijal za knjigu u kojoj je svoje mesto našlo čak 280 autora.

- Intenzivno sam se time bavio poslednjih pet-šest godina. U pitanju je sagledavanje svih pesničkih knjiga koje su objavljene na srpskom jeziku od 1951. do 2022.  godine na KiM. Ta početna godina za mene je bitna jer smatram da je tada počeo razvoj modernog pesništva u tom južnom delu Srbije, a sa druge strane, istorija književnog stvaranja na Kosovu i Metohiji do Drugog svetskog rata je već dosta proučavana – rekao je Laković.

Po rečima profesora i književnika Predraga Jašovića, koordinatora i idejnog tvorca „Petruškog sabora“,  važno je da se podigne svest o kulturi Srba sa Kosova. Ove godine Sabor je, inače, povelju za izuzetan doprinos književnosti i kulturi u tromoravlju dodelio Milunu Babiću, književniku i književnom kritičaru iz Trstenika, autoru šest objavljenih romana.

U takmičarskom delu programa  u manifestaciji „Pesnici Grzi u pohode“ glavna nagrada pripala je Dušanu Ružiću iz Skoričkog kulturnog kluba za pesmu „Moj otac krečar“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

RASIPANJE HRANE: Globalni problem koji ima duboke ekološke, ekonomske i socijalne posledice