IZ OBJEKTIVA U FOKUS DUSETOSA: Izložba srpskih fotografa u Litvaniji

Зорана Рашић
Zorana Rašić

01. 10. 2024. u 06:15

DVOJICA prepoznatljivih umetničkih fotografa iz Srbije Paraćinac Bojan Petrović i Aleksandar Buđevac iz Kragujevca gostuju sa svojim izložbama u galeriji Kulturnog centra mesta Dusetos u Litvaniji, gradu koji je poznat po negovanju kulture ove zemlje.

ИЗ ОБЈЕКТИВА У ФОКУС ДУСЕТОСА: Изложба српских фотографа у Литванији

Foto: Prvatna arhiva

 Petrovićeva izložba nosi naziv I bring to you fine art nude i sadrži 36 akt fotografija, dok je Buđevac izložio svoju postavku "Momentum" sa 40 radova. Srpski fotografi prisustvovali su otvaranju svojih izložbi na poziv kustoskinje iz Dusetosa Normante Ribokaite, jedne od najpoznatijih litvanskih umetnica koja je i svetsko fotografsko ime, a lane je, u oktobru, bila gost Paraćina u okviru međunarodnog "Sarmates festivala".

Grad sa 20 državnih umetnika

MESTO Dusetos u Litvaniji ima svega 1.800 stanovnika, ali mu je država dala status grada jer je u Dusetosu nastanjeno čak dvadeset umetnika koji su bitni za državu, uključujući i Normante. Kulturni centar u Dusetosu ima sadržaje na kojima bi i Beograd mogao da mu pozavidi.

- U Dusetosu izložbe će biti postavljene najmanje mesec dana, nakon čega će verovatno biti preseljene u neki drugi litvanski grad, a kasnije u Poljsku, jer su otvaranju prisustvovali galeristi iz drugih mesta i predstavnici tamošnjih foto-klubova, pa smo dogovorili saradnju. Akt fotografiju sam, inače, samo jednom izlagao i to 2013. godine u Makedoniji. U Srbiji ne planiram tematiku na ovu temu u skorije vreme. S ovim pravcem krenuo sam još 2011. godine i radim ga i dalje, ali u daleko manjem obimu nego ranije - otkriva, za "Novosti", Petrović i dodaje da je na četiri fotografije on lično i autor i model.

Boravak u ovom delu sveta srpski fotografi su iskoristili da posete sveštenika Srpske pravoslavne crkve u Bjalistoku u Poljskoj, pa je dogovoreno gostovanje izložbi i u ovom gradu, a imali su i malu ekskurziju u susednoj Letoniji koju su im organizovali domaćini.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

SVETSKI DAN SRCA: Aktivan pristup može spasiti živote