„PRESREĆNA KAFINA“ SUTRA U VRŠCU: Prva premijera NP "Sterija" kao omaž Čika Jovi Zmaju

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

26. 09. 2024. u 14:53

PRVU premijeru u jubilarnoj 80. sezoni Narodno pozorište „Sterija“ iz Vršca odigraće u petak, 27. septembra, od 18 časova.

„ПРЕСРЕЋНА КАФИНА“ СУТРА У ВРШЦУ: Прва премијера НП Стерија као омаж Чика Јови Змају

Foto: NP Sterija

Reč je o interaktivnoj predstavi za decu i odrasle „Presrećna Kafina“, koja predstavlja omaž Jovanu Jovanoviću Zmaju povodom 120 godina njegove smrti.

Predstava, koju je adaptirala i režirala Bojana Ivanov Đorđević, rađena je po Zmajevom tekstu „Nesrećna Kafina“, inače jedinom njegovom dramoletu u stihovima, koji je u delovima objavljivan u „Nevenu“ 1881. godine.

-Ova Čika Jovina „smešno-žalosna igra za lutke koju mogu igrati i deca“, napisana je za lutke od krompira i prvi je domaći tekst za lutkarsko pozorište, zbog čega je veoma značajan za istoriju srpske drame – ističe Bojana Ivanov Đorđević.

Osim što ima za cilj da pouči, ali i zabavi i roditelje i decu, ova predstava zavodi i tradicionalnim izražajnim sredstvima klasičnog teatra, sa raskošnim kostimima i scenografijom. Ima i elemente mjuzikla.

Glavnu ulogu tumači Jovana Andrejević Grujić. Scenografiju i kostime radila je Sofija Lučić, muziku je komponovao Dragan Đokić, a songove pevala Hana Đorđević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

NEVIDLJIVI EKOLOŠKI NEPRIJATELJ: Kako mikroplastika ugrožava životnu sredinu i ljudsko zdravlje