DO KRAJA GODINE POD KONAC: Rekonstrukcija devastirane Galerije „Vladislav Maržik” u Kraljevu

G. ĆIROVIĆ

25. 09. 2024. u 18:44

Posle višegodišnjeg propadanja, ovih dana konačno je započeta kompletna rekonstrukcija devastirane gradske Galerije „Vladislav Maržik“ u centru Kraljeva.

ДО КРАЈА ГОДИНЕ ПОД КОНАЦ: Реконструкција девастиране Галерије „Владислав Маржик” у Краљеву

G.Šljivić

Za zamenu krova i krovne konstrukcije, obnovu fasdade, uređenje enterijera, zamenu rasvete i sanitarija, keramičke i druge radove, ukupno je izdvojeno 4,9 miliona dinara, od kojeg je Ministarstvo kulture na konkursu „Gradovi u fokusu“ Kraljevčanima dodelilo četiri miliona, dok će lokalna samouprava obezbediti ostatak novca iz budžeta.

- Svi naši umetnici, pisci, pesnici i slikari, ljudi iz kulturnog života našg grada, ponovo će dobiti svoj adekvatan prostor gde će se 365 dana u godini održavati i izložbe, i promocije, tribine književne i muzičke večeri. Za ovu namenu iz gradske kase je opredeljeno 1,2 miliona dinara, ali smo na javnoj nabavci dobili nešto nižu cenu radova, tako da će sve koštati 4,97 miliona dinara – kaže dr Predrag Terzić, gradonačelnik Kraljeva.

G.Šljivić

 

Galerija „Vladislav Maržik“ otvorena je početkom ovog veka i gotovo deceniju i po bila je centar brojnih kulturnih dešavanja u gradu na Ibru. Pravno-imovinske i birokrtske zavrzlame, međutim, dovele su najpre do zatvaranja, a potom i do propadanja objekta, dodatno oštećenog i devastiranog u požaru 2021. godine.

- U stvaralačkom smislu Kraljevo je i grad slikara. Ovdašnja Umetnička škola svake godine iškoluje na desetine budućih slikara i konzervatora i ovaj prostor biće od velke koristi i na usluzi mladim umetnicima na putu njihove afirmacije – poručio je Miloš Milišić, pomoćnik gradonačelnika za kulturu.

G.Šljivić

 

Rok za završetak svih radova je 45 kalendarskih dana. Nakon toga uslediće nabavka neophodne opreme kako bi Galerija „Vladislav Maržik“ do kraja ove godine svoja vrata konačno otvorila i umetnicima i posetiocima.

NOVA UPRAVA

UMESTO članova ovdašnjeg likovnog udruženja koje takođe nosi ime velikog umetnika Vladislava Maržika koji su rukovodili Galerijom do njenog zatvaranja, buduće upravljanje, kako saznajemo, najverovatnije će biti povereno Kulturnom centru „Ribnica“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

NASTAVLJA SE BRUKANJE NA NAJVIŠEM NIVOU Crnu Goru u NJujorku ne predstavljaju ni predsednik ni premijer