MNOGIMA JEDINI OBROK IZ KAZANA: Narodna kuhinja pri Crvenom krstu u Jagodini hrani 450 korisnika

Z. GLIGORIJEVIĆ

28. 09. 2024. u 06:35

POLA litra kuvanog jela i pola hleba za većinu od 450 korisnika narodne kuhinje pri Crvenom krstu u Jagodini jedini je dnevni obrok.

МНОГИМА ЈЕДИНИ ОБРОК ИЗ КАЗАНА: Народна кухиња при Црвеном крсту у Јагодини храни 450 корисника

Foto:Z.Gligorijević

Jedan od korisnika Dejan Urošević (53) iz Ribara nadomak Jagodine, koji je ostao bez posla u "Žitomlinu", kaže da mu taj obrok mnogo znači, jer nekada ostane bez dinara. Ali, voleo bi kada bi meni bio malo raznovrsniji i bogatiji. Od kada mu je pre tri godine otac preminuo, živi sam od socijalne pomoći od 9.600 dinara i sezonskih poslova.

- Radio sam u Fabrici "Kablova", dobio sam diplomu kao najmlađi viljuškarista, imam udarničke značke sa radnih akcija, dva puta sam bio na ratištu, pa pored socijalne pomoći primam dodatak od 5.000 dinara. Prihvatam sezonske poslove, a u dvorištu Crvenog krsta dobrovoljno kosim travu. Oni me nagrađuju dodatnom hranom, na čemu sam im zahvalan - veli Stanko Simić (62), koji živi u samačkoj zgradi u naselju Kolonija na periferiji Jagodine.

Milorad Živković (23) iz Jagodine, korisnik socijalne pomoći, uzima obroke za još tri člana porodice. Živković kaže da želi da radi, ali niko neće da ga primi, jer je završio samo osnovnu školu, pa na sezonskim poslovima zaradi tri do četiri hiljade mesečno.

Sekretar CK Jagodina Stefan Malenović kaže da godinama unazad imaju oko 450 korisnika, a njihov broj se poveća tokom zime.

Teške ljudske sudbine

MALENOVIĆ kaže da je svaki odlazak na teren priča za sebe i da kada vidi kako ljudi žive, dobije "šamar u lice".

- Pošto sam i spasilac pri CK Srbije, išao sam u Ivanjicu da pomognem pri raspodeli paketa. Obišli smo deda Pavla, koji je slep i koji ulazna vrata zatvara ormarom. Noć pre nego što smo došli, njemu su ispred kuće bili medvedi. U Slatini porodica sa decom živi u kući koja je, praktično, raspolućena od zemljotresa, u jednom selu šestočlana porodica sa četvoro dece nije dobila pravo na socijalnu pomoć, a ona im je itekako potrebna - kaže Malenović.

- Hranu dobijamo od CK Srbije za deset meseci, a preostala dva "pokrivamo" od novca iz gradskog budžeta i donatora, a od jednog velikog trgovinskog lanca dobijamo voće i povrće. Trudimo se da obogatimo meni i da za verske praznike najmlađe obradujemo paketićima. Često obilazimo i porodice u selima koje nisu korisnici Centra za socijalni rad, ali kojima itekako treba da se pomogne. Prošle godine smo podelili 260 porodičnih paketa sa hranom koje smo dobili od Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i CK Srbije - navodi Malenović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

KAKVA BOMBA: Mitrovića po svaku cenu žele u Premijer ligi?