PET MESECI OD ODRONA: Deo građana Kule strepi, a obrušena strmina još nije sanirana

Z. RAJIĆ

26. 09. 2024. u 06:30

PROŠLO je bezmalo pet meseci otkad se odronila Telečka kosa u centru Kule.

ПЕТ МЕСЕЦИ ОД ОДРОНА: Део грађана Куле стрепи, а обрушена стрмина још није санирана

foto Ž. Vorinski

 Strmina, čijim su urušavanjem oštećeni dvorišni objekti kolektivnog stanovanja u njenom podnožju, još nije sanirana. Ljudi strepe od novih klizišta, naročito usled većih padavina, kakve se mogu očekivati tokom jeseni. U najtežoj situaciji je Roža Červenak, koja je 3. maja, kad se na njenu kuću sručila zemlja sa lesne zaravni, odlukom opštinske građevinske inspekcije morala da se iseli iz svog nebezbednog doma.

- Istog dana, kad se dogodilo to zlo, rečeno mi je da su u Opštini voljni da mi pomognu. Svaki dan čekam da mi jave hoću li dobiti neki smeštaj, ali nema nikakvih naznaka. Bila bih bukvalno na ulici da nema rodbine i prijatelja kod kojih boravim, ali nedostaje mi kuća u kojoj sam živela 30 godina - nespokojna je ova žena.

Zahtev da joj se pomogne uputio je poslanik Skupštine APV Milan Turanjanin, ali je od Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine stigao odgovor da je za rešavanje tog problema nadležna lokalna samouprava.

- Građevinski inspektor je gospođi Roži preneo da će u skladu sa zakonom, ali pre svega u želji da pomogne, Opština preduzeti sve mere. Iako u materijalnom smislu odron zemlje nije naneo veliku štetu, želeli smo da se nađe trajno rešenje ovog problema, pa je na tom poslu, za izradu projekta i studije, već angažovan tim predvođen profesorom Građevinskog fakulteta - predočio je prvi čovek Kule Damjan Miljanić.

Zid i fond za potporu

ODBORNIK UG "Kritična masa" Rade Obradović napominje da je pre četiri godine tražio da se reguliše Telečka kosa, čija erozija preti žiteljima nekoliko ulica i naselja Fragment, ali se olako shvatalo da se "breg neće odvaliti".

- Neophodno je da se izgradi potporni zid na toj padini, a i da, kao nekad, postoji stambeni fond za pomoć onima koji postanu beskućnici - naglasio je Obradović.

On je naveo da je ženi kojoj je glina sa Telečke visoravni zatrpala kuću dodeljena pomoć za refundiranje troškova smeštaja i ponuđena podrška ako bude tražila stan, jer je posle iseljenja boravila kod sina.

Roža Červenak je potvrdila da je od Opštine, posredstvom Centra za socijalni rad, dobila jednokratnu pomoć od 100.000 dinara, ali je kazala da sa tim novcem ne može da obezbedi krov nad glavom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

TURIZAM KAO FAKTOR MIRA: Obrazovno i duhovno iskustvo koje širi um