VEK NA RASKRSNICI: Lajkovčani svečano obeležili četiri značajna jubileja i nagradili najbolje

B. PUZOVIĆ

20. 09. 2024. u 19:53

OBELEŽEN je vek od zvaničnog proglašenja poznatog železničkog čvorišta mesta za varošicu, ali i 220 godina od pogubljenja Hadži Ruvima, 110 leta od Kolubarske bitke i pogibije Dimitrija Tucovića na obližnjem Vrače brdu, te osam decenija od oslobođenja od okupatora u Drugom svetskom ratu.

ВЕК НА РАСКРСНИЦИ: Лајковчани свечано обележили четири значајна јубилеја и наградили најбоље

foto pristup

Pomenuti jubileji obeleženi su otvaranjem novog parka za najmlađe - površine 500 kvadrata, u koji je lokalna samouprava uložila 18 miliona dinara - a tokom Svečane akademije dodeljena su i godišnjih priznanja Lajkovca.

U oblasti humanosti, opštinsko priznanje i 120.000 dinara dodeljeni su nastavniku Ivanu Živanoviću, koji je sa učenicima izdvojenog odeljenja OŠ "Mile Dubljević" iz Bogovađe sagradio i opremio dom za petoro dece u naselju Palež, u Pepeljevcu. Podsetimo, nastavnik Živanović i njegovi đaci dobitnici su i ovogodišnjeg priznanja za najplemeniti podvig, koje dodeljuju "Večernjih novosti"...

Za izuzetne rezultate i značajan doprinos unapređenju sporta, nagrađena je odbojkašica Stefana Pakić, reprezentativka Srbije i članica OK Železničar iz Lajkovca.

- Još od vremena Rimske imperije, na ovim prostorima ukrštali su se trgovački putevi, a čini se da je izgradnjom železničke pruge zauvek određena sudbina našeg mesta - podsetio je predsednik Opštine, Andrija Živković. - Živeći na raskrsnici, Lajkovčani nemaju dilemu kojim putem treba ići. Izgradnjom auto-puta "Miloš Veliki", sa petljom u Nepričavi, dobili smo odskočnu dasku za dodatno približavanje velikim gradovima, turističkim centrima i važnim saobraćajnicama. Završetkom gradnje novog koridora prema Aranđelovcu, koji će nositi ime Vožda Karađorđa, naše raskršće postaje sve bogatije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BUGARKA SE POHVALILA SUSRETOM SA NOVAKOM ĐOKOVIĆEM: Evo šta mu je poklonila (FOTO)