SA KINESKIM PARTNERIMA OTVORENA ZAJEDNIČKA LABORATORIJA NA TEHNOLOŠKOM FAKULTETU U NOVOM SADU: Pomagaće kompanijama u poljoprivredno-prehram

Z. G.

19. 09. 2024. u 14:05

ZAJEDNIČKA laboratorija za održivo poljoprivredno-prehrambeno inženjerstvo i napredne biomaterijale otvorena je danas na Tehnološkom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu.

СА КИНЕСКИМ ПАРТНЕРИМА ОТВОРЕНА ЗАЈЕДНИЧКА ЛАБОРАТОРИЈА НА ТЕХНОЛОШКОМ ФАКУЛТЕТУ У НОВОМ САДУ: Помагаће компанијама у пољопривредно-прехрам

Pres služba Pokrajinske vlade

Kako je navedeno u saopštenju, tu laboratoriju su formirali Đangsu univerzitet iz Kine, Univerzitet u Novom Sadu i Tehnološki fakultet, radi sveobuhvatne saradnje u naučnim istraživanjima i razvoja zajedničkih obrazovnih programa.

Pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost Branko Markoski je istakao da otvaranje laboratorije na najbolji način pokazuje moć zajedničkog učenja, razmene znanja i težnje za novim idejama i rešenjima.

- Uspostavljanje laboratorije sa najsavremenijom tehnologijom doprineće cirkularnoj bio-ekonomiji poljoprivredno-prehrambenog sektora Srbije i Kine a u isto vreme pružiće aktivnu podršku kineskim i srpskim kompanijama iz poljoprivredno-prehrambenog sektora – rekao je Markoski naglasivši da se na taj način ulaže u ljude a time i u državu, njenu održivu budućnost i snažan napredak.

Đangsu univerzitet, dodao je on, zauzima šesto mesto na Šangajskoj 2023 ARWU listi u oblasti nauke o hrani i tehnologiji hrane i vodeći je kineski univerzitet u toj oblasti.

- U Srbiji je centar prehrambene industrije u Vojvodini, a Tehnološki fakultet je jedan od najaktivnijih delova Univerziteta u datoj oblasti i zato verujem da će zajednička laboratorija doprineti razvoju sveobuhvatne saradnje u oblasti naučnih istraživanja, razvoja zajedničkih obrazovnih programa, kao i razvoja ostalih oblika akademske i privredne saradnje između NR Kine i Republike Srbije – poručio je Markoski i dodao da će laboratoriju voditi akademski odbor sastavljen od deset srpskih i deset kineskih eksperata.

Srpski rukovodilac zajedničke laboratorije prof. dr Jaroslav Katona je istakao važnost laboratorije za studente novosadskog Univerziteta a potpredsednik Đangsu univerziteta i kineski rukovodilac laboratorije prof. dr Cou Šiaobo predstavio je rad, aktuelna istraživanja i projekte Đangsu univerziteta u oblasti nauke o hrani i tehnologiji hrane.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SUSRET ZVEZDA U BERLINU: Ana Ivanović i Rodžer Federer pred egzibicioni turnir (VIDEO)