OKTOBARSKA NAGRADA POZORIŠNOJ DIVI: Predlog kraljevačke Komisije za dodelu nagrada i priznanja

G. ĆIROVIĆ

19. 09. 2024. u 12:22

Ukoliko odbornici lokalnog parlamenta usvoje predlog Gradske komisije za dodelu nagrada i priznanja, ovogodišnja Oktobarska nagrada, najviše priznanje grada Kraljeva, posthumno će pripasti glumici Biljani Kostantinović, pozorišnoj divi, prvakinji Kraljevačkog pozorišta i u dva mandata vršiocu dužnosti direktora ove ustanove.

ОКТОБАРСКА НАГРАДА ПОЗОРИШНОЈ ДИВИ: Предлог краљевачке Комисије за доделу награда и признања

G.Šljivić

- Biljana je svojim talentom i radom postala znak prepoznavanja pozorišnog, umetničkog i kulturnog života grada na Ibru – navodi se, pored ostalog, u predlogu Kraljevačkog pozorišta za dodelu Oktobarske nagrade koji je Komisija prihvatila.

Svoje prve, velike, uloge, Biljana je, podsećamo, počela da gradi 1983. na sceni svog Kraljevačkog pozorišta kome je ostala verna pune četiri decenije. Ostvarila je 45 više nego zapaženih uloga koje je odigrala više od 1.200 puta. Dobitnica je brojnih nagrada, među kojima su i „Joakim Vujić“, „Zoranov brk“, dve „Zlatne maske“, kao i nagrada za doprinos kulturi grada Kraljeva. Preminula je sredinom avgusta u svojoj 63. godini i sahranjena je u Kraljevu.

Kraljevačko pozorište

Biljana Kostantinvić u jednoj od svojih uloga

Komisija će odbornicima na usvajanje uputiti i predlog da se zvanje počasnog građanina dodeli ahrimandritu Tihonu, igumanu manastira Studenica, kao i da diplome zaslužnih građana dobiju Gojko Vučićević, dugogodišnji radnk JKP „Čistoća“, dr Dragan Đeković, dr Dragan Jovančević i Nemanja Blagojević, evropski MMA šampion.

Ove godine, za Specijalnu nagradu „Milomir Glavčić“ koja se dodeljuje za podsticaj humanosti, komisija je predložila mlade Kraljevčane Filipa Trifunovića i Marka Mlenkovića koji su u maju ove godine iz nabujalog Ibra spasili dvojicu svojih sugrađana.

G.Šljivić

Filip Trifunović i Marko Milenković

Ako odbornici usvoje predloge Komisije, priznanja laureatima biće tradicionalno uručena na svečanoj sednici Skupštine grada 7. oktobra na Kraljevdan, pravoslavni praznik koji Kraljevčani obeležavaju i kao Dan svog grada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SFEROPULOS ODUŠEVIO DELIJE: Poslao moćnu poruku, evo o čemu se radi (VIDEO)