OTKAZANA FEŠTA DUVAN ČVARAKA: Zbog afričke kuge svinja ove godine bez poznate manifestacije u Valjevu

B. PUZOVIĆ

19. 09. 2024. u 07:30

LjUBITELjI duvan čvaraka ove godine neće se omrsiti na poznatoj manifestaciji posvećenoj ovom specijalitetu, koja se tradicionalno, početkom oktobra, održava u Valjevu.

ОТКАЗАНА ФЕШТА ДУВАН ЧВАРАКА: Због афричке куге свиња ове године без познате манифестације у Ваљеву

Foto B. Puzovic

 Zbog pojave afričke kuge svinja, na delu teritorije grada Valjeva proglašena je vanredna situacija, pa je doneta odluka da ovogodišnji, 18. po redu Festival duvan čvaraka bude otkazan.

Savet ove stalne gradske manifestacije tako je postupio na osnovu mišljenja Odeljenja veterinarske inspekcije i Veterinarskog specijalističkog instituta "Šabac".

- Održavanje Festivala duvan čvaraka u suprotnosti je sa naloženim merama i može dovesti do ponovnog širenja afričke kuge svinja u Kolubarskom okrugu - naveli su stručnjaci. - Ranije su, naime, doneta rešenja o proglašenju zaraženog i ugroženog područja, te se zabranjuje održavanje sajmova, izložbi životinja, prodaja hrane životinjskog porekla van poslovnog prostora.

U Veterinarskom specijalističkom institutu "Šabac" ističu da je virus afričke kuge svinja izuzetno otporan u mesu i prerađevinama koje nisu prošle termičku obradu. Čvarci nisu rizični, ali tkivo svinja, koje se koristi za njihovu pripremu jeste, naročito ako potiče od životinja koje nisu laboratorijski pregledane. Kako nije moguće sa sigurnošću ustanoviti poreklo sirovina, ali i drugih mesnih prerađevina koje se izlažu i prodaju, u ovoj ustanovi smatraju da je održavanje ovakve manifestacije rizično za širenje afričke kuge svinja.

Zaraza u 25 valjevskih sela

NA području Valjeva ova bolest otkrivena je u 25 sela, u 117 gazdinstava, gde je ubijeno oko 1.700, a uginulo 300 svinja. U Mionici, u devet sela, u 50 domaćinstava, likvidirano je oko 600, a uginulo je oko 70 svinja. Na teritoriji opštine Osečina, u osam gazdinstava, u jednom selu, ubijeno je oko 100, a uginulo je osam svinja. Poslednji slučaj afričke kuge svinja zabeležen je 9. septembra u valjevskom selu Paune.

- Žalimo što ove godine neće biti manifestacije koja je poznata i van granica Valjeva i privlači veliki broj izlagača i posetilaca - poručuje Savet Festivala duvan čvaraka. - Primenom svih preporučenih mera stručnih službi, pre svega veterinarskih inspektora, veterinara, naučnih instituta i grada Valjeva, očekujemo da će širenje afričke svinjske kuge biti zaustavljeno i da ćemo već iduće godine nastaviti sa održavanjem festivala.

Prethodno, iz istih razloga otkazana je i nadaleko poznata ovčarska izložba i takmičenje u pripremi jagnjećeg pečenja i gulaša u Pričeviću kod Valjeva. Manifestacija je trebalo da bude održana 8. septembra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

GODIŠNJICA SMRTI MARINE TUCAKOVIĆ: Preminula je pre 3 godina i iza sebe ostavila neizbrisiv trag i ogromnu tugu