UPLOVIO PRVI KRUZER: Veliki turistički brod stigao na kostolačko pristanište

D. NOVKOVIĆ

19. 09. 2024. u 06:15

NA međunarodno pristanište na Dunavu u Kostolcu pristao je prvi kruzer sa oko 190 turista iz Norveške, Švedske i Nemačke.

УПЛОВИО ПРВИ КРУЗЕР: Велики туристички брод стигао на костолачко пристаниште

GU Požarevac

Ovo je prvi veliki turistički brod koji je uplovio na putničko kostolačko pristanište, otvoreno pre dve godine. Zbog toga je za strane goste i posadu broda priređen svečani doček, uz predstavnike grada Požarevca, gradske opštine Kostolac, Arheološkog parka Viminacijum i Agencije za upravljanje lukama i uz tradicionalnu pogaču i so.

- Poželeli smo dobrodošlicu putnicima kruzera Viva Two koji su iz svojih zemalja odlučili da se Dunavom otisnu u avanturu otkrivanja lepota Evrope.

Iskreno se nadamo da će dragim gostima iz Norveške, Nemačke i Švedske poseta Arheološkom parku Viminacijum ostati u lepom sećanju i inspirisati ih da nam ponovo dođu i otkriju ostale lepote grada Požarevca i Braničevskog okruga - izjavio je gradonačelnik Saša Pavlović.

Sem Pavlovića, turiste su dočekali i PR Agencije za upravljanje lukama Ksenija Hajduković, izvršna direktorka Prvog parobrodskog društva Ivana Mihailović, direktor Arheološkog parka "Viminacijum" Nemanja Mrđić i predstavnik kompanije Scylla/Viva cruises Marinko Sekulić.

Strane turiste dočekale su i devojke i mladići obučeni u staromske toge, predstavljajući tako arheološki lokalitet Viminacijum, u čiji su se obilazak turisti uskoro uputili.

Dva pristaništa

OSIM putničkog, Kostolac ima još jedno, industrijsko pristanište, čija je gradnja, pored TE "Kostolac A" završena 2019, u okviru prve faze kreditnog aranžmana sa Kinom. To pristanište, vredno oko 16 miliona dinara, nalazi se na Dunavcu i zauzima 6,7 hektara vodene i kopnene površine.

Međunarodno pristanište u Kostolcu, zvanično je otvoreno u aprilu 2022, a sastoji se od plutajućeg objekta za prihvat putnika sa brodova, metalnog mosta i popločanog priobalnog dela. Njegovu izgradnju finansirala je državna Agencija za upravljanje lukama, dok je grad Požarevac obezbedio neophodne priključke.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

U ZATVOR ZBOG PEDOFILIJE: Glumac iz Lud, zbunjen, normalan osuđen zbog bludničenja nad dečakom