STEFANOVIĆ IZ PARAĆINA POBEDNIK „DERETINOG“ KONKURSA: Nagrada „Miroslav Dereta“ za roman Mastionicom i perom

Зорана Рашић
Zorana Rašić

17. 09. 2024. u 08:50

POBEDNIK 19. konkursa Izdavačke kuće „Dereta“ za neobjavljeni roman za 2024. godinu je Stevan Stefanović (44) iz Paraćina za roman „Mastionicom i perom“.

СТЕФАНОВИЋ ИЗ ПАРАЋИНА ПОБЕДНИК „ДЕРЕТИНОГ“ КОНКУРСА: Награда „Мирослав Дерета“ за роман Мастионицом и пером

Foto: Privatna arhiva

Njemu će pripasti nagrada „Miroslav Dereta” koja se sastoji od povelje, štampanja nagrađenog rukopisa i novčanog iznosa, jednoglasno je odlučio žiri u sastavu Zoran Bognar (predsednik), Jasmina Ahmetagić i Petar V. Arbutina.

Na 19. konkurs za uglednu književnu nagradu od marta do jula ove godine stiglo je 145 rukopisa. Žiri je posle višemesečnog rada  i selekcije odredio da u najužem izboru za nagradu ostanu pet neobjavljenih  romana: „Is“ Jadranke Milenković, „Mastionicom i perom“ Stevana Stefanovića, „Stvaranje“ Đorđa Ćirjanića, „Unuka iz Praga“ Jelene Zupanc i „Gog i Magog“ Nenada Petrovića.

U obrazloženju žirija o pobedničkom rukopisu između ostalog je navedeno: „Hrabrost Stevana Stefanovića da krene u susret velikom F. M. Dostojevskom jeste gest velikog posvećenja, hrabrosti ali i ljubavi. U stvari, jedino tako i može“.

Ističe se da: „Stefanović svog Dostojevskog gradi upravo pomoću duše ali i biografije i osećanja, emotivne prisnosti i tragične sudbine, duhovite otvorenosti i iskrenosti pisca i originalnih tumačenja životnih situacija i povoda za stvaranje knjiga koje su danas nas vrhu klasične književnosti“.

 Uručenje nagrade „Miroslav Dereta” za ovu godinu i promocija nagrađenog romana "Mastionicom i perom" obaviće se početkom decembra.

 Stevan Stefanović (44) završio je gimnaziju u Paraćinu, diplomirao na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu, živi i radi u Svilajncu. Sopstvenim rukama je sagradio parohijski dom u Crkvencu kraj Svilajnca i obnovio Crkvu. Autor je studije „Bogoslovlje Dostojevskog“, zbirke beseda  "Pedeset jedna zastava" i romana za decu "Priča o zmaju sa Rtnja".

Od 2016. objavljuje tekstove u časopisima i na portalima "Čudo", "Vidovdan", "Slovo o Lapovu"...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ANA IVANOVIĆ SE VRAĆA NA TEREN: Zaigraće posle osam godina, poznato ko će joj biti rivalka