POBRATIM SLAVI 882. ROĐENDAN : Zvaničnici Novog Sada na danima grada Gomelja u Belorusiji (FOTO)

J. S.

15. 09. 2024. u 12:42

POVODOM 882. rođendana Gomelja, koji je drugi grad po veličini u Belorusiji i pobratim je Novog Sada, svečanosti u ovom centru Gomeljske oblasti prisustvovali su zamenik gradonačelnika Đurađ Jakšić i pomoćnik gradonačelnika Ivan Siler.

ПОБРАТИМ СЛАВИ 882. РОЂЕНДАН  : Званичници Новог Сада  на  данима града Гомеља у Белорусији (ФОТО)

Foto: Grad Novi Sad

U okviru posete i obeleževanja Dana Gomelja, oni su prisustvovali zvaničnom prijemu stranih delegacija, a sastali su se i sa predsednikom Izvršnog komiteta Grada Gomelja Vladimirom Privalovim, kao i drugim zvaničnicima  gde su im u ime gradonačelnika Novog Sada Milana Đurića i svih Novosađana čestitali Dan grada i uručili prigodan poklon.

- Novi Sad je ponosan na sva svoja prijateljstva koje je izgradio i odnegovao sa čak 27 grada. U toj porodici gradova, odnosi sa Gomeljom posebno su duboki i snažni. Ono se  najbolje  definiše odnosom saveznika u svim vremenima, uključujući i najteže periode. Mnoštvo je dodirnih tačaka i zajedničkih tema o kojima možemo da razgovaramo, iskustava iz kojih možemo da učimo i ideja da razmenjujemo. Zato verujem da ćeprijateljstvo između naših gradova samo jačati u godinama pred nama, kao i prijateljstvo između naših naroda – istakao je Đurađ  Jakšić.

Posle  prijema, delegacija Novog Sada  prisustvovala je  otvaranju svečane ceremonije  na Lenjinovom trgu, uz svečanu povorku učesnika 11. međunarodnog festivala koreografskeumetnosti „Sožski karagod".

U okviru Dana grada organizovani su svečani programi kreativnih kolektiva kulturnih institucija, obrazovanja, preduzeća i organizacija Grada Gomelja, dodeljena je nagrada „Čovek godine" , a upriličeni su i koncerti beloruskih i ruskih umetnika.

Zvaničnici  Novog Sada u razgovoru sa  ambasadorkom Republike Srbije u Minsku Ilinom Vukajlović  konstatovali su  da je saradnja Srbije i Belorusije na visokom nivou, ali da i dalje postoji prostor za njeno unapređenje, posebno na planu međugradske saradnje i razmene.

Povelja o bratimljenju Novog Sada i Gomelja, grada sa 535.000 žitelja koji se nalazi u neposrednoj blizini granice sa Rusijom, potpisana je 2013. godine i njom je definisana saradnja u oblasti ekonomije, trgovine, komunalnih delatnosti, turizma, kulture, obrazovanja, zdravstva, socijalne politike i drugih oblasti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NE ŽELI DA BUDE KAO ĐOKOVIĆ, VEĆ... Nova teniska nada ima jasnu viziju