DA TVRĐAVA OPET BUDE DOSTUPNA: Kraljevčani konačno dobili „zeleno svetlo“ za izgradnju kompleksa podno Magliča

G. ĆIROVIĆ

10. 09. 2024. u 16:07

Posle punih godinu dana i brojnih sastanaka, pregovora i dogovora, kraljevačka lokalna samouprava konačno je dobila odgovarajuće uslove Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture za izgradnju kompleksa podno srednjovekovne tvrđave Maglič u Ibarskoj klisuri.

ДА ТВРЂАВА ОПЕТ БУДЕ ДОСТУПНА: Краљевчани коначно добили „зелено светло“ за изградњу комплекса подно Маглича

G.Šljivić

To praktično znači da će četiri godine otkako je nabujali Ibar potpuno srušio jedini i uveliko dotrajali most koji vodi ka Magliču, započeti bar izrada projekta kako bi ova tvrđava u dogledno vreme postala ponovo dostupna i pristupačna posetiocima.

- Naš cilj nije da Maglič gledamo izdaleka, samo kada prolazimo Ibarskom magistralom, već da nesmetano možemo da odemo do tvrđave i upoznamo srpsku istoriju. A, da bismo to uradili, moramo da napravimo i pasarelu preko magistrale, i most preko Ibra, parking i plato. Nije bilo lako izboriti se sa uslovima Zavoda za zaštitu spomenika kulture, moraćemo malo da redukujemo prvobitnu ideju, ali je najvažnije da konačno započne realizacija – kaže dr Predrag Terzić, gradonačelnik Kraljeva.

G.Šljivić

 

Ovaj kapitalni projekat od nacionačnog značaja procenjen je na ukupno 475 miliona dinara, od kojih će država izdvojiti 451, a kraljevačka lokalna samouprava dodatnih 24 miliona dinara. Osim pomenute prve faze, za kasnije je planirana i izgradnja dodatnih turističkih sadržaja u podnožju tvrđave - od replike srednjovekovnog sela, preko suvernirnice, do info-centra.

- Zamisao je da u okviru kompeksa Magliča posetioci mogu da uživaju i u predivnom pogledu sa impozantne tvrđave, ali i da vide kako se živelo u Srbiji u srednjem veku – dodaje dr Terzić.

G.Šljivić

 

Iako je uvek bio atraktivan turistima kao kulturno-istorijski spomenik, tokom minule četiri godine zbog nepostojanja mosta broj posetilaca Magliča se drastično smanjio. Do tvrđave tako danas stižu samo oni najuporniji i najodvažniji koje ovdašnji entuzijasti skelom prebacuju sa obale na obalu.

VAŽNO UTVRĐENjE

SREDNjOVEKOVNI Maglič, na okuci Ibra i nadmorskoj visini od 150 metara, sagrađen je sredinom 13. veka. Izgradnju je započeo kralj Uroš Prvi Nemanjić kako bi od  pljačkaških najezdi zaštitio obližnju Žiču, Studenicu i Sopoćane, a dogradio ga je i obnovio arhiepiskop Danilo Drugi, desna ruka kralja Milutina, u 14. veku. Do Kosovske bitke bio je naseljen srpskom vojskom, a potom se u tvrđavu smešta turska posada. Nepristupačan zbog visokih litica i nikada vojno osvojen, sve do Drugog srpskog ustanka Maglič je bio važno utvrđenje, ali je ubrzo izgubio svoj strateški značaj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
RUT U UKRAJINI BIO POZNAT KAO PREVARANT ILI PSIHO Zapadni mediji - Osumnjičeni za pokušaj ubistva Trampa pretio da će ubiti Putina i Kima

RUT U UKRAJINI BIO POZNAT KAO "PREVARANT" ILI "PSIHO" Zapadni mediji - Osumnjičeni za pokušaj ubistva Trampa pretio da će ubiti Putina i Kima

RAJAN Vesli Rut, osumnjičeni za pokušaj ubistva kandidata na predstojećim predsedničkim izborima u SAD Donalda Trampa, pretio je da će ubiti lidere Rusije i Severne Koreje, Vladimira Putina i Kim Džong Una, objavio je list „Vol strit džornal“, koji je razgovarao sa Amerikankom Čelsi Volš, koja se nekoliko puta sastala sa Rutom u Kijevu 2022. godine.

17. 09. 2024. u 09:50

MARINAC UKRAO BORBENI AVION: Bio jedan od najboljih vojnika SAD - 45 minuta na nebu pravio šou (VIDEO)

MARINAC UKRAO BORBENI AVION: Bio jedan od najboljih vojnika SAD - 45 minuta na nebu pravio šou (VIDEO)

KRAĐA porodičnog automobila iz garaže ili dvorišta je nešto što su mnogi roditelji i njihovi sinovi i kćeri imali prilike da iskuse i često je samo faza u odrastanju tinejdžera; za razliku od nje, krađa vojnog aviona predstavlja potpuno drugačiju vrstu avanture. Ipak, i takvi slučajevi zabeleženi su tokom istorije avijacije - i to ne samo jedan ili dva.

16. 09. 2024. u 12:07

Komentari (0)

SKANDALOZNO! VLADIKA GRIGORIJE SE PERFIDNO PRIBLIŽAVA KATOLICIZMU: Nakon služenja mise poziva da žene budu sveštenici