UZ "TAJNU" LAKŠA RESOCIJALIZACIJA: U Smederevu održan 6. Festival imitacije osuđenika kazneno-popravnih zavoda u Srbiji

J. I.

08. 09. 2024. u 09:36

NA ekonomiji Okružnog zatvora u Smederevu organizovan je 6. Festival imitacije osuđenika iz kazneno-popravnih ustanova u Srbiji. Festival pod nazivom „Tajna“ , ove godine najmasovniji je do sada, i okupio je takmičare iz petnaest ustanova za izvršenje krivičnih sankcija u Srbiji.

УЗ ТАЈНУ ЛАКША РЕСОЦИЈАЛИЗАЦИЈА: У Смедереву одржан 6. Фестивал имитације осуђеника казнено-поправних завода у Србији

foto J.I..

-Za nas, jedna reč koja se najčešće upotrebljava, je resocijalizacija, kaže za „Novosti“ upravnik Okružnog zatvora Smederevo, Goran Pavlović. - Ovaj festival koji organizujemo šesti put,  odlična je prilika za resocijalizaciju osuđenih. Takođe, po treći put organizujemo osnovno obrazovanje u saradnji s jednom gradskom školom, a imamo odličnu saradnju sa nemačkom nevaldinom organizacijom Help koja nam je omogućila po prvi put školovanje osuđenika za deficitarna zanimanja, kao što su pekar, frizer i varilac, navodi upravnik zatvora u Smederevu.

 Festival je ujedno i Dan Okružnog zatvora u Smederevu, i prilika da se gostima pokažu sve aktivnosti koje se ovde sprovode. Realizator službe za tretman Okružnog zatvora u Smederevu, Danijela Ikanović, kaže da je ove godine na festivalu učestvovalo 25 osuđenika i osuđenica iz 15 kazneno popravnih zavoda.

- Pohvaljujemo njihovu motivisanost i hrabrost, i za nas su već svi pobednici bez obzira na to ko će osvojiti nagrade - kaže Ivkovićeva.

Bilo je smeha, treme, zbunjenosti i odlučnosti u nastupima takmičara, od kojih je većina po prvi put javno nastupila. Pobedi su se nadali svi, ali nikome nije bila presudna.

ZATVORSKA EKONOMIJA

Inače, festival se, po tradiciji, održava na  zatvorskoj ekonomiji koja se prostire na površini od dva hektara, a na kojoj se, između ostalog, uzgajaju jabuke, šljive  i jagode, o kojima brinu osuđenici. Imaju svoju hladnjaču za voće kapaciteta stotinu tona, kao i dve  komore za povrće. Okružni zatvor u Smederevu  proizvodi i rakiju, poznatu pod brendom APS.

-Pobeda je već samim tim što učestvujem - kaže osuđenik A.G. (26) iz OZ u Smederevu.

Kao dete iz hraniteljske porodice, kaže da mu je posebno važno da će nakon što izađe na slobodu, biti spreman da se uključi u društvenu zajednicu.

- Ovde sam angažovan kao zavarivač. Težak je posao, traži isksutvo i i kvalitet.  Idem  i na obuku da bi dobio serftifikat. Ustanova će mi pomoći oko smeštaja i zaposlenja kada izađem - kaže A.G.

Specijalni gost, zbog koga su pojedini imali tremu, bio je dramski umetnik Nenad Okanović.

- Srećan sam kad vidim da se ovako radi u našoj državi,  jer je ovo pravi način resocijalizacije. Osuđenici su privilegovani jer su iskazali i dobro vladanje, osim talenta. Umetnost  je bitna kao način izbacivanja emocija. Tako i osuđenici ovde kada rade i sarađuju. Dobili su ovu priliku da nauče nešto, da kada se vrate u zajednicu, mogu to znanje da primene. Oduševljen sam iskreno, rekao je za „Novosti“ glumac.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MARINAC UKRAO BORBENI AVION: Bio jedan od najboljih vojnika SAD - 45 minuta na nebu pravio šou (VIDEO)

MARINAC UKRAO BORBENI AVION: Bio jedan od najboljih vojnika SAD - 45 minuta na nebu pravio šou (VIDEO)

KRAĐA porodičnog automobila iz garaže ili dvorišta je nešto što su mnogi roditelji i njihovi sinovi i kćeri imali prilike da iskuse i često je samo faza u odrastanju tinejdžera; za razliku od nje, krađa vojnog aviona predstavlja potpuno drugačiju vrstu avanture. Ipak, i takvi slučajevi zabeleženi su tokom istorije avijacije - i to ne samo jedan ili dva.

16. 09. 2024. u 12:07

Komentari (0)

OVAKAV NIKAD NIJE BIO! Novak Đoković zapevao bugarski hit - evo i zašto (VIDEO)