SRPSKI SLIKAR KOJI JE ZASENIO EVROPU: Omaž poštovalaca znamenitom umetniku i velikom čoveku Draganu Bartuli

Владимир Митрић
Vladimir Mitrić

30. 08. 2024. u 06:46

TIHE naravi, jasnih stavova, nikad upakovan u kliše palanke, prepoznat i poštovan, u Milanu, Moskvi, Bernu, Berlinu više nego u gradu kom je dao neizbrisiv pečat! Ovo je siže poruka o znamenitom srpskom slikaru, koji je zasenio i evropsku likovnu publiku, Lozničaninu Draganu Bartuli, koji se upokojio pre godinu dana. Omaž Bartuli priredili su njegovi poštovaoci i prajatelji, koji su, uz njegove najmilije i mnogobrojne posetioce, uživali u njegovim besmrtnim delima.

СРПСКИ СЛИКАР КОЈИ ЈЕ ЗАСЕНИО ЕВРОПУ: Омаж поштовалаца знаменитом уметнику и великом човеку Драгану Бартули

foto V Mitričć

Izložba je priređena pod nazivom "Čuvar koplja", koja svedoči o njegovoj poseti Manastiru Hilandaru, sa prijateljima, osećaju za duhovnu lepotu i inspiracijom za stvaralaštvo kojim je zadužio, ne samo srpsku kulturu.

Omaž je priređen baš na dan upokojenja Dragana Bartule, koji je bio jedan od najomiljenijih učitelja u Loznici, jedan od najboljih oficira i komandanata VRS, u minulom ratu, kako je istakao general dr Vinko Pandurević. Izlagao je 48 puta i učestvovao u likovnim kolonijama u zemlji i inostranstvu.

Veliki doprinos dao je stvaranju Republike Srpske, ne samo kao rodoljub i ratnik, već i kao umetnik. Trajno je bio vezan za svoje korene, Sokolac i Romaniju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

CURE DETALJI TRAMPOVOG MIROVNOG PLANA: Ukrajina zadržava suverenitet, formira se demilitarizovana zona?