POČELE GOSPOJINSKE SVEČANOSTI U KRAGUJEVCU : Sabor narodnog stvaralaštva po petnesti put

V. Hadžić

28. 08. 2024. u 14:40

Petnaaeste Gospojinske svečanosti počele su u Kragujevcu na dan kada Srpska pravoslavna crkva slavi jedan od četiri najveća praznika posvećenih Bogorodici, "Uspenije Presvete Bogorodice". Ovaj praznik je i slava Saborne crkve u Kragujevcu. Gospojinske svečanost traju od Velike do Male Gospojine, tj. od 28. avgusta do 21. septembra.

ПОЧЕЛЕ ГОСПОЈИНСКЕ СВЕЧАНОСТИ У КРАГУЈЕВЦУ : Сабор народног стваралаштва по петнести пут

Foto : GK

Sabor narodnog stvaralaštva, koji se tradiicionalno održava u porti Saborne crkve, organizovan je i ove godine.  

Nakon  jutarnje Svete Arhijerejske Liturgije, preko četrdeset učesnika izlaže svoje proizvode, među kojima i  članovi udruženja osoba sa invaliditetom i humanitarna  udruženja.

Na ovoj manifestaciji posetioci mogu da vide i kupe zdrave proizvode, hranu, zimnicu i pića, predmete narodne radinosti, cvetne aranžmane, medicinske i kozmetičke preparate od lekovitog bilja itd. Većina izlagača je iz Kragujevca i Šumadije,a ove godine pristigli su i sa Kopaonika i iz drugih delova Srbije.

U sedištu Eparhije šumadijske biće organizovan i program „Velikogospojinsko veče“.

Besediće dr Srboljub Ubiparipović, profesor Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta.  Velikogospojinsko veče uveličaće hor Sveti Sava pod diregntskom palicom jereja Ivana Antonijevića, zatim Avram Cvetković, glumac i Centar za negovanje tradicionalne kulture „Abrašević“ iz Kragujevca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

CURE DETALJI TRAMPOVOG MIROVNOG PLANA: Ukrajina zadržava suverenitet, formira se demilitarizovana zona?