POČAST STEVI PISARU: Na današnji dan, prema predanju, Karađorđev sekretar ranio je Hafiz-pašu

Z. R.

19. 08. 2024. u 12:38

PARAĆIN je danas polaganjem venaca na Spomenik Stevi Pisaru na Karađorđevom brdu obeležio završetak bitke na Ivankovcu i prvu pobedu izvojevanu nad turskom vojskom u Prvom srpskom ustanku.

ПОЧАСТ СТЕВИ ПИСАРУ: На данашњи дан, према предању, Карађорђев секретар ранио је Хафиз-пашу

Foto: Z. Rašić

Steva Stevanović je bio pisar, jedan od sekretara vožda Karađorđa, pa je zbog toga prozvan Pisar. Prema narodnom predanju, nepotvrđenom istorijskim dokumentima, on je sa Karađorđevog brda iznad Paraćina, pri kraju boja na Ivankovicu, gađao i pogodio iz topa đuletom šator u kome se nalazio turski vojskovođa Hafiz-paša.

Ranjen, paša se nakon ovog događaja sa svojom vojskom povukao iz Paraćina i ubrzo preminuo, navodno od posledica ranjavanja.

Polaganje venaca povodom obeležavanja 219 godina od završetka Ivankovačke bitke organizovali su Opština Paraćin, Udruženje potomaka ratnika Srbije od 1912. do 1920. godine (UPRS) i istoimeni Vinski viteški red "Steva Pisar 1805".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
NEBO NATO-A OTVORENO ZA RUSKE DRONOVE: Rumunski F-16 nisu smeli da obore šahid iz bizarnog razloga

NEBO NATO-A OTVORENO ZA RUSKE DRONOVE: Rumunski F-16 nisu smeli da obore "šahid" iz bizarnog razloga

LOVCI rumunskog vazduhoplovstva F-16 uspešno su presreli ruski dron sa eksplozivom koji je narušio vazdušni prostor NATO-a tokom nedavnog napada Kremlja na Ukrajinu, ali pilotima nije bilo dozvoljeno da obore bespilotnu, robotsku letelicu jer bi to bilo ilegalno prema rumunskom državnom zakonu, navodi se u zvaničnim izjavama i novinskim izveštajima, piše Kijev post.

11. 09. 2024. u 20:59

Komentari (0)

NEBO NATO-A OTVORENO ZA RUSKE DRONOVE: Rumunski F-16 nisu smeli da obore šahid iz bizarnog razloga