SVETSKO NASLEĐE U UŽICU: „Licidersko srce“, sjaj različitosti

N. J.

16. 08. 2024. u 10:30

Međunarodni festival dečijeg folklora „Licidersko srce“, najveća manifestacija ove vrste u jugoistočnoj Evropi, otvoren je u Užicu spektakularnim defileom učesnika.

СВЕТСКО НАСЛЕЂЕ У УЖИЦУ: „Лицидерско срце“, сјај различитости

N. Janković

Oko 1.100 dece iz 12 država, predstavljaju ovih dana sopstvenu tradiciju i uče o nasleđu drugih u gradu na Đetinji, na Zlatiboru, kao i u Višegradu - u Republici Srpskoj.

Ukupno 20 vrhunskih ansambala, nastupiće na velikoj sceni, na Gradskom trgu u Užicu. U Srbiju, učesnici su došli iz Ekvadora, Moldavije, Kine, Tunisa, Republike Burundi, Bugarske, Bolivije, Češke, Slovačke, Grčke, Republike Srpske.

U uniformisanoj današnjici i uprkos njoj, u Užicu se na veličanstven način slavi autentično nasleđe svake države. Prikazuje se tako lepota različitosti, koje se sreću u tradicionalnim vrednostima: igri i plesu, muzici, druženju i učenju o drugima.

Uoči defilea, u Gradskoj kući priređen je prijem za učesnike festivala i izložba narodnih nošnji.

- Nadam se da ćete tokom ovih pet dana festivala imati priliku, ne samo da upoznate Užice i užički kraj, već i jednim delom Republiku Srpsku. Pre svega, moći ćete da sklopite neraskidiva prijateljstva koja će trajati ceo život. Želim da se zahvalim rukovodstvu grada i gradonačelnici Užica zato što stoje uz festival od prvog dana, odnosno, od prvog festivala i daju vetar u leđa i veruju u ideju festivala, u ideju tolerancije, ljubavi i prijateljstva među decom na međunarodnom nivou - rekla je Ivana Cvetković, potpredsednica organizacionog odbora festivala - Festival je prvi put ugostio učesnike iz Bolivije, Burundija i Ekvadora. Nastupaju i ansambli iz bratimljenog grada Harbina iz Kine i iz Banjaluke sa kojom se grad Užice pobratimio.

Fesival se održava 16. put, Užice je do sada ugostilo oko 13.000 dece iz 40 država, pored toga što je najmasovnija i najbolje organizovana, manifestacija je jedina dečija prekogranična i međunarodna, na ovim prostorima.

Pored svakodnevnog života u zajedništvu različitih kultura, učenja o najudaljenijim delovima sveta i stvaranja novih prijateljstava, deca i organizatori imaju još jednu misiju. „Licidersko srce“ ima i humanitarni karakter, prihod od manifestiacije poslužiće za opremanje dečije igraonice na Odeljenju dečije hirurgije užičke bolnice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OVE VREDNE SAVETE NEĆETE NAĆI NI NA JEDNOM KURSU