KEMZA VREBA IZ REČNIH DUBINA: Bledi legenda o dunavskoj nemani i sve su manje šanse da smederevski mit postane atrakcija

J. I.

30. 08. 2024. u 06:45

ŠKOTI imaju svoje vodeno čudovište iz jezera Loh Nes, a Smederevci svoju neman iz Dunava.

КЕМЗА ВРЕБА ИЗ РЕЧНИХ ДУБИНА: Бледи легенда о дунавској немани и све су мање шансе да смедеревски мит постане атракција

Foto: N. Živanović

Ipak, Nensi je daleko čuvenija od nemani iz Srbije pod imenom Kemza, a zajedničko im je samo da ih niko nikada nije pronašao. Priča o smederevskoj nemani iz Dunava najstarija je i najomiljenija legenda koju ispredaju alasi na desnoj obali Dunava. Niko je nije video, makar ne skoro, ali neki, ipak, veruju da postoji.

Poput priča o Nensi iz Loh Nesa, ovde su alasi decenijama ispredali dunavske bajke o čudovištu iz dubine.

- Navodno, nekim ribarima je lupala po čamcu, cepala i najjače mreže. Najčešće je to bilo u gluvo doba noći. Naravno da Kemzu niko nije video, ali naši stari su se tom pričom lepo zabavljali - kaže gradski hroničar, Nikola Tasić Cale, čiji je otac bio jedan od čuvenih smederevskih alasa Draga Calion.

Prema pričama onih koji su navodno videli neman, Kemza je nalik velikoj ribi, a najviše liči somu pokrivenom muljem i travom. Drugi ipak tvrde da je sličniji čoveku sa kandžama i dugim repom.

- Navodno su neki ribari noću videli rogove kako vire iznad vode u mreži. Razumno objašnjenje kaže da bi, verovatnije, to mogao biti srndać koji je nesrećno završio plivajući kroz dunavac - kaže Cale i sam, kako za sebe kaže, alas-pripravnik.

Prikaza

NE postoji nikakav snimak Kemze, o kome bi diskutovali. Mada, jedna stara fotografija iz 1938. godine, na kojoj se vidi velika prikaza nad vodom, izazvala je pozornost. Ispostavilo se, međutim, da je na njoj tek dete koje košem lovi ribu. A ko zna šta je na slici koja je, navodno, Nensi.

Pojedini, manje lakoverni i realniji, kažu da je priča počela verovatno kada je u nečiju mrežu zapeo džinovski som, kapitalac od stotinu kila, kakvih je u ovim vodama bilo.

I danas alase ova priča zabavlja ali i ostavlja dilemu - da li je Kemza postojao ili ne.

A ovo nije bila samo alaska tema, čije priče često budu preuveličane do neverovatnih razmera. Pisao je o Kemzi i čuveni smederevski istoričar Leontije Pavlović. U svojim spisima zapisao je da je ovo biće kao "oličenje zla koje vreba priliku da nekoga udavi". Napisao je i da neman "ribare i kupače navlači u virove gde repom zaplete žrtvu kojoj onda nema spasa".

A šta kaže internet. Tu se može naći da je Kemza mitološko biće nalik karakondžuli i đavolu, prikazivano kao neman koja davi ljude i životinje i napada ribarske brodove. Kemza bledi kao legenda, a Smederevci gube šansu da od ovog mita naprave turističku atrakciju. Misterija oko čudovišta iz jezera Loh Nes obišla je svet, i ne prestaje da golica maštu. Kemza nije tako popularan kao koleginica iz Škotske.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

CURE DETALJI TRAMPOVOG MIROVNOG PLANA: Ukrajina zadržava suverenitet, formira se demilitarizovana zona?