„ONI KOJI DOLAZE“ U GRADSKOJ GALERIJI: Užice, izvorište likovnih talenata

N. J.

15. 08. 2024. u 11:51

Značajna i lepa tradicija renomirane užičke Gradske galerije je nastavljena: jubilarna 30. izložba “Oni koji dolaze”, posvećena stvaralaštvu najtalentovanijih studenata umetničkih akademija i fakulteta, otvorena je u gradu na Đetinji.

„ОНИ КОЈИ ДОЛАЗЕ“ У ГРАДСКОЈ ГАЛЕРИЈИ: Ужице, извориште ликовних талената

Grad Užice

Zoran Cvetić, direktor Gradske galerije Užice ističe da je posle tri decenije naziv izložbe prevazišao svoje inicijalno i simbolično značenje.

- “Oni koji dolaze” u najvećem broju su došli, opstali i obogatili srpsku regionalnu pa i svetsku umetničku scenu svojim likovnim izrazom. Iz decenije u deceniju, iz godine u godinu, Užice i užički kraj potvrđuju da su neiscrpan izvor talentovanih mladih slikara, grafičara, vajara, dizajnera , kostimografa, scenografa, i konceptualnih umetnika, što ovoj izložbi daje puni smisao – rekao je Cvetić, pozdravljajući publiku - Beograd, Novi Sad, Kragujevac, Cetinje, Trebinje, Ljubljana, ali i Pariz, London, Njujork, Rim, Berlin, Amsterdam i mnogi drugi likovni centri danas čine mapu uspeha onih, koji su prva likovna znanja i prve potrde stvaralačke kreacije od svojih profesora i likovnih kritičara, stekli upravo ovde.

Cvetić je naglasio, da radovi mladih umetnika ukazuju na izrazitu likovnu samosvest, na duboku utemeljenost u iskustvu savremenog likovnog izraza.

- I ove generacije užičkih studenata ukrštajući različite stvaralačke postupke pronalaze puteve sagledavanja sveta u sebi i sveta oko sebe. Često to rade duhovito, parafirajući društveni koncept savremenog društva. Isto tako, zarazna je energija kojom ovi mladi ljudi vizualizuju realnost koju žive. Neretko zabrinuto i zamišljeno, katkad ironično, neobavezno i razigrano. Na taj način razotkrivajući sopstvene i naše autoportrete pozivaju nas da gradimo bolji svet ili bar lepši, sa onoliko mudre hrabrosti ili hrabre mudrosti, kojom ulaze u svet umetnosti - zaključio je Cvetić.


 


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UZ OSIGURANJE DO BEZBEDNE VOĆARSKE PROIZVODNJE Kompanija „Dunav osiguranje“ je i ove godine podržala Sajam šljive u Osečini