POSLE DVODNEVNIH NADMETANJA, U TEKIJI KOD KLADOVA ZAVRŠENA 40. SPORTSKO-RIBOLOBNA I TURISTIČKA MANIFESTACIJA Dunav uzalud krio somove

S. M. JOVANOVIĆ

12. 08. 2024. u 13:05

OVOGODIŠNjA, 40. "Zlatna bućka Đerdapa" u Tekiji kod Kladova okupila je 42 majstora u lovu na soma širom Srbije, iz Dunava je izvađnjno 70 primeraka, a titula pobednika pripala je domaćinima - Milanu Babuciću i Miodragu Iviću.

ПОСЛЕ ДВОДНЕВНИХ НАДМЕТАЊА, У ТЕКИЈИ КОД КЛАДОВА ЗАВРШЕНА 40. СПОРТСКО-РИБОЛОБНА И ТУРИСТИЧКА МАНИФЕСТАЦИЈА   Дунав узалуд крио сомове

Foto: Privatna arhiva

Oni su za dva dana, bućkom - specijalnom drvenom napravom kojom se, lupanjem o površinu reke, mame somovi - upecali 11 prevejanih grabljivica teških 23,5 kilograma. Njihov je i najveći som na jubilarnoj manifestaciji, težak 10,85 kilograma i dug 116 centimetara.

- Tokom dva takmičarska dana na vodi menjali su se vremenski uslovi i to je odlučilo pobednika. Drugog dana, zbog udara i velikih talasa, do izražaja su došli iskustvo i dobro odabrani mamac - kaže Ivić iz pobedničkog tima kojem je pripala i novčana nagrada od 120.000 dinara.

Drugo mesto pripalo je takođe Tekijancima, iskusnom Goranu Milivojeviću, višestrukom pobedniku, i njegovom sinu Veljku, dok su trećeplasirani u konkurenciji 21 posade - koje su somove mamile na deonici od potopljenog ostrva Ada Kale, do Hajdučke vodenice - bili Branko i Darko Preradović iz Apatina.

- Odavno se bavimo bućkanjem, "naoružani" smo iskustvom, ali je takmičenje u Tekiji po svemu bilo za pamćenje. Zadovoljstvu nema kraja, pa dolazimo i dogodine - poručili su Preradovići.

Inače, sportsko-ribolovna i turistička manifestacija "Zlatna bućka Đerdapa" privikla je majstore ovog "posla" iz Subotice, Apatina, Odžaka, Negotina, Tekije, Kladova, ali i drugih mesta iz Srbije. Prvog dana, međutim, sa vode se bez ulova vratilo sedam, a drugog dana čak 10 posada.

- Zadovoljni smo. Ukupno je ulovljeno 138,16 kilograma somova, što je i najbolji bilans u poslednjoj deceniji - kaže Aleksandar Babucić, predsednik MZ Tekija i član Organizacionog odbora.

A, manifestacija je obilovala i brojnim pratećim sadržajima: od dečjeg karnevala i takmičenja u pecanju za mlade, preko tradicionalnog kuvanja riblje čorbe, do nastupa lokalnih bendova i poznatih estradnih umetnika.

- "Zlatna bućka Đerdapa" predstavlja turistički brend Kladova i daje nemerljiv doprinos afirmaciji ponude naše opštine - zaključuje Aleksandra Vasiljević, v. d. direktora lokalne TO.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MARINAC UKRAO BORBENI AVION: Bio jedan od najboljih vojnika SAD - 45 minuta na nebu pravio šou (VIDEO)

MARINAC UKRAO BORBENI AVION: Bio jedan od najboljih vojnika SAD - 45 minuta na nebu pravio šou (VIDEO)

KRAĐA porodičnog automobila iz garaže ili dvorišta je nešto što su mnogi roditelji i njihovi sinovi i kćeri imali prilike da iskuse i često je samo faza u odrastanju tinejdžera; za razliku od nje, krađa vojnog aviona predstavlja potpuno drugačiju vrstu avanture. Ipak, i takvi slučajevi zabeleženi su tokom istorije avijacije - i to ne samo jedan ili dva.

16. 09. 2024. u 12:07

Komentari (0)

JELENA ĐOKOVIĆ ŠOKIRALA SVET: Novakova žena videla šta je učinio Janik Siner i uradila - ovo! (FOTO)