U SELU PROGORELICA, NEDALEKO OD KRALJEVA ODRŽAN TRADICIONALNI 10. SKUP VLASNIKA I LJUBITELJA MOTOKULTIVATORA "Odbegle mlade" ulepšale frezu

G. ĆIROVIĆ

12. 08. 2024. u 11:52

PRIGODNI kulturno-umetnčki i zabavni program, zanimljiva takmičenja i svečani defile centrom sela i delom Ibarske magistrale - kojim je dominirala "mašina" sa natpisom "Odbegle mlade" - u Progorelici nadomak Kraljeva, minulog vikenda, održan je jubilarni, 10. skup vlasnika i ljubitelja motokultivatora - "Frezijada 2024".

У СЕЛУ ПРОГОРЕЛИЦА, НЕДАЛЕКО ОД КРАЉЕВА ОДРЖАН ТРАДИЦИОНАЛНИ 10. СКУП ВЛАСНИКА И ЉУБИТЕЉА МОТОКУЛТИВАТОРА   Одбегле младе улепшале фрезу

G.Šljivić

U organizaciji Mesne zajednice, istoimenog seoskog fudbalskog kluba i ovdašnjeg udruženja građana "Dolina kraljeva", ova nesvakidašnja manifestacija ponovo je okupila pedesetak učesnika iz čitavog kraljevačkog, ali i iz okoline.

- Rastemo iz godine u godinu, pa tako dočekasmo i jubilarno izdanje, te postadosmo jedna od najznačajnijih smotri u ovom delu Srbije. Ovde rado dolaze i oni koji nemaju ovu poljoprivrednu mašinu, ali vole da se provozaju frezom, jer mi za svakoga nađemo slobodno mesto - kaže Slavko Marić, predsednik "Doline kraljeva".

Treće poluvreme

KAKO i priliči ovakvoj manifestaciji, ni ovog puta nije izostalo popularno "treće poluvreme", pa je - uz iće i piće, te muziku i dobro raspoloženje - druženje potrajalo do kasnih večernjih sati. Organizatori i domaćini "Frezijade" potrudili su se da svi učesnici i posetioci, i ovoga puta, iz Progorelice odu zadovoljni.

A, žitelji Progorelice s ponosom ističu da ovo selo nadomak Kraljeva, na samom ulasku u Ibarsku klisuru, u državi ima najviše motokultivatora po glavi stanovnika. Još početkom osamdesetih godina prošlog veka, ponajviše zbog nedostatka novca, ali i usitnjenosti zemljišta u ataru, meštani su dali prednost frezi u odnosu na traktor, pa su je mnogi i (sa)čuvali, gotovo kao člana porodice...

Inače, okviru "Frezijade" održani su još fudbalski turnir i trka na poligonu sa čunjevima, a nije izostalo ni nadmetanje za najoriginalniju frezu. Tu su bez premca bile već pomenute "Odbegle mlade", odnosno pet meštanki različitog uzrasta koje su frezu i prikolicu originalno ukrasile - kao da su upravo stigle (ili pobegle) sa venčanja.

- Može, može frezom i na svadbu, zašto da ne - duhovito su u prolazu odgovarale na komentare učesnika i takozvanih kibicera.

Kao centralni i najznačajniji deo manifestacije, upriličen je tradicionalni defile, a nakinđurene freze na kojima su se vijorile srpske zastave "zagrmele" su najpre kratkom vožnjom deonicom Ibarske magistrale, a zatim i lokalnim putem, kroz selo...

 

G.Šljivić

 

G.Šljivić

 

G.Šljivić

 

G.Šljivić

 

G.Šljivić

 

G.Šljivić

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ONI SU OTROVANI: Otac Saleta i Dejana Matića prvi put govorio o tome kako su izgubili vid