VLADA SRBIJE O PREDELU IZUZETNIH ODLIKA LJig upravlja Rajcem

B. PUZOVIĆ

09. 08. 2024. u 14:30

PREDEO izuzetnih odlika Rajac Vlada Srbije proglasila je za zaštićeno područje, koje je na upravljanje povereno Turističkoj organizaciji Ljiga.

ВЛАДА СРБИЈЕ О ПРЕДЕЛУ ИЗУЗЕТНИХ ОДЛИКА   Љиг управља Рајцем

FOTO: Privatna arhiva

Rajac se, inače, prostire na oko 1.770 kvadratnih kilometara u kompleksu Valjevskih planina, na teritoriji opština Ljig i Gornji Milanovac, koje su obe bila zainteresovane za gazdovanje severoističnim ogrankom Suvobora, bogatim specifičnim oblicima reljefa, rekama, živim svetom, brojnim i raznovrsnim biljnim vrstama... Klima na Rajcu pogodna je za lečenje anemije, a sama planina za skijanje, sankanje, biciklizam, paraglajding, lov, rekreaciju, konjički sport... Kao predeo naročite prirodne lepote, 1.200 hektara na Rajcu prvi put zaštićeno je još 1963, rešenjem tadašnjeg Saveta za prosvetu i kulturu Narodnog odbora Opštine u Ljigu.

Danas iz ove lokalne samouprave poručuju da su tamo započeli izgradnju kanalizacione mreže i sistema za prečišćavanje otpadnih voda. Rajac je, inače, jedno od najatraktivnijih poletišta za paraglajdere u čitavoj Srbiji, takmičarski poligon za brzinsko i alpinističko penjanje na prirodnim stenama, a na njemu se organizuju međunarodni sportski memorijal "Čika Duško Jovanović", te manifestacije "Dan čistih planina", "Zlatna rajačka lisica"... Kruna svega je međunarodna "Kosidba na Rajcu", najposećeniji događaj te vrste u svetu i jedna od najstarijih turističkih manifestacija u Srbiji, sa tradicijom dužom od pola veka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BUGARKA SE POHVALILA SUSRETOM SA NOVAKOM ĐOKOVIĆEM: Evo šta mu je poklonila (FOTO)