BOGATSTVO APSTRAKTNOG IZRAŽAVANJA: U Galeriji „U prolazu“ otvorena izložba Apstrakt (FOTO)

Z. R.

09. 08. 2024. u 08:37

TAČNO 60 odabranih fotografija 38 autora od ukupno 316 pristiglih na konkurs čine izložbu „Apstrakt“, koja je sinoć otvorena u Paraćinu u Galeriji „U prolazu“ Biblioteke „Dr „Vićentije Rakić“.

БОГАТСТВО АПСТРАКТНОГ ИЗРАЖАВАЊА: У Галерији „У пролазу“ отворена изложба Апстракт (ФОТО)

Foto: Z. Rašić

Izložbu je organizovao Foto-klub „Objektiv“ iz Kragujevca pod pokroviteljstvom Foto-saveza Srbije, u saradnji sa Bibliotekom i paraćinskom Foto-grupom „Art tim“.

Od mnoštva radova pristiglih na konkurs iz Srbije, ali i iz Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, selektor izložbe, majstor fotografije Predrag Mihajlović, odabrao je najbolje. Ti radovi predstavljaju odraz kreativnosti i eksperimenta u domenu apstraktne fotografije – istakla je, tim povodom, direktorka Biblioteke Biljana Drenovaković.

Među autorima čije su umetničke fotografije izložene nalazi se i Aleksandar Tomulić iz Hrvatske, koji će biti gost Paraćina i „Art tima“ na predstojećem festivalu „Sarmates“. On će imati svoju samostalnu izložbu u "Regionalnom inovacionom startap centru", najavio je Bojan Petrović iz „Art tima“.

Foto: Z. Rašić

Prva nagrada FSS

Inače, najbolje ocenjena fotografija izložbe „Apstrakt“ je rad Vladimira Jovanovskog iz Severne Makedonije, koja je nagrađena prvom nagradom FSS, dok je dobitnik druge nagrade Vojislav Vojo Pešterac.

- Ova izložba ne samo da predstavlja umetnost apstraktne fotografije, već pruža priliku da se istakne bogatstvo i raznovrsnost stvaralačkog izraza u Srbiji – napisao je u katalogu za „Apstrakt“ predsednik kragujevačkog FK „OBjektiv“ Ivan Stojanović.

Maja Stošić, iz Paraćina, na ovom konkursu dobila je drugu nagradu tog kluba,a od Paraćinaca učesnik izložbe je i Miloš Krstić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta mu je Janik Siner upravo uradio