ODOBRENE NOVE CENE KOMUNALNIH USLUGA U KULI, CRVENKI, SIVCU I RUSKOM KRSTURU Poskupela i zabranjena česmovača

Zoran Rajić

09. 08. 2024. u 08:24

ČETIRI komunalna preduzeća sa teritorije Kule, koja vodom iz centralne mreže snabdevaju domaćinstva u sedam naselja, dobila su saglasnost Opštinskog veća da povećaju cenu dignu svojih usluga za 11 odsto.

ОДОБРЕНЕ НОВЕ ЦЕНЕ КОМУНАЛНИХ УСЛУГА У КУЛИ, ЦРВЕНКИ, СИВЦУ И РУСКОМ КРСТУРУ   Поскупела и забрањена чесмовача

foto Privatna arhiva

S obzirom na to da se radi o vodi čiju neispravnost su potvrdili i republički Institut "Batut", i regionalni Zavod za javno zdravlje u Somboru, i Pokrajinska sanitarna inspekcija - po čijem nalogu je voda u selima Ruski Krstur i Kruščić, još od 2005, zabranjena za upotrebu zbog prekomernih doza arsena - ovakav potez izazvao je veliko negodovanje potrošača.

Fabrika

PRVI čovek Kule, Damjan Miljanić, ističe da je - upravo radi otklanjanja viška arsena - planirana izgradnja zajedničke fabrike vode za Ruski Krstur i Kruščić. Urađena je, kaže, projektna dokumentacija, ali je realizacija tog važnog poduhvata trenutno na - čekanju.

Ipak, nova, jedinstvena cena vode, koju će retroaktivno, od 1. avgusta, naplaćivati "Komunalac" u Kuli, "Vodovod" u Crvenki, "Radnik" u Sivcu i "Ruskom" u Ruskom Krsturu, iznosiće 103,38 dinara po kubnom metru. Pomenute firme zahteve za podizanje cena vode i iznošenja smeća obrazložile su povećanim troškovima poslovanja...

- Voda se naplaćuje u vidu nameta, jer je poskupela iako je i njena dosadašnja cena bila nerealna, tim pre što je pogubna po zdravlje - ogorčen je Jovan Bulatović iz Kruščića.

Jer, žitelji svih pomenutih naselja - nezadovoljni onim što im stiže u kućne instalacije - kupuju flaširanu vodu, u prodavnicama, a stanovnici Donjeg grada u Kuli ovog leta izbegavali su da se njome i kupaju. Jedan od njih, Jovica Lančuški, kaže da bi to bila kontaminacija kože rđom iz slavina...

Slaba uteha je i procena dr Jelene Zelić iz pomenutog Zavoda za javno zdravlje da voda u Kuli, ali i u okolnim naseljima ima povećane koncentracije gvožđa i mangana, koje joj menjaju ukus i miris, dovodeći do obojenih taloga, pa je potrebno prečišćavanje pre puštanja u mrežu.

Inače, uprkos tvrdnjama građana da lokalna vlast krije izveštaje o kvalitetu vode, u Planu razvoja Kule za period od 2022. do 2028, navode se podaci instituta "Batut" da fizičko-hemijska neispravnost vodovoda u ovoj sredini iznosi 71,2 odsto, a mikrobiološka 7,3 procenta. Bezbedno vodosnabdevanje postavljeno je kao prioritetni cilj, uz zamenu dotrajalih i štetnih azbestno-cementnih, kao i liveno-gvozdenih i pocinkovanih vodovodnih cevi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

TURIZAM KAO FAKTOR MIRA: Obrazovno i duhovno iskustvo koje širi um