PRIPADNICI 210. INŽENJERIJSKOG BATALJONA GRADE PUTEVE KROZ IMANJE SVETINJE NEDALEKO OD KRALJEVA Vojska ostaje uz sestrinstvo Žiče

G. ĆIROVIĆ

08. 08. 2024. u 12:53

NASTAVLjAJUĆI višedecenijsku saradnju sa manastirom Žiča, pripadnici Vojske Srbije upravo grade puteva kroz imanje ove svetinje, što će omogućiti lakšu komunikaciju u okviru kompleksa kolevke srpske države i duhovnosti.

ПРИПАДНИЦИ 210. ИНЖЕЊЕРИЈСКОГ БАТАЉОНА ГРАДЕ ПУТЕВЕ КРОЗ ИМАЊЕ СВЕТИЊЕ НЕДАЛЕКО ОД КРАЉЕВА   Војска остаје уз сестринство Жиче

G.Šljivić

- Na ovom zadatku angažovane su četiri mašine i desetorica pripadnika Vojske Srbije, a radovi bi trebalo da budu završeni do 16. avgusta. Velika nam je čast da pomognemo ovdašnjem sestrinstvu i učestvujemo u uređenju manastirskog kompleksa - "raportira" komandir inžinjerijske radne grupe 210. Inžinjerijskog bataljona, potporučnik Danilo Božović.

Lokacija

SAGRAĐENA u prvoj polovini 13. veka, kao zadužbina prvog srpskog kralja Stefana Prvovenčanog, Žiča - mesto krunisanja vladara i sedište crkvenih prelata - od osnivanja neguje ideju kontinuiteta srpske duhovnosti. Arhimandrit Sava je za mesto prve srpske arhiepiskopije izabrao upravo Žiču, nedaleko od ušća Ibra u Zapadnu Moravu, u oblasti koja se u 13. veku nalazila na približno istoj udaljenosti od vizantijskog Carigrada i latinskog Rima.

Inače, upravo je Vojska Srbije - tokom minule dve decenije - izgradila nekoliko bedema, kao i kanala neophodnih za sistem navodnjavanja voćnjaka...

- Pojedinačno smo zahvalne svakom vojniku koji se ovde trudi kao u svojoj kući, a posebno cenimo i gest generalam Milanam Mojsilovića koji je odobrio ovogodišnje radove - kaže sestra Nektarija iz manastira Žiča.

Dodaje i da je kompleks izuzetno veliki i da je, pred Drugi svetski rat, vladika Nikolaj, tada episkop žički, imao zamisao da ovu srpsku svetinju u potpunosti obnovi i vrati joj nekadašnji sjaj i značaj koji je imala u srednjem veku, u vreme njenog osnivača Svetog Save i Stefana Prvovenčanog.

- Započetu opsežnu obnovu prekinuli su oružani sukobi, vladika je uhapšen i odveden u logor Dahau, a Žiču su Nemci najpre bombardovali, da bi potom spalili sve konake, objekte i oko 50.000 knjiga. Kada su opljačkali Riznicu, od manastira je ostalo samo zgarište - podseća sestra Nektarija, ističući da je ova svetinja danas uređena kako možda nikada nije bila u svojoj istoriji.

G.Šljivić

 

G.Šljivić

potporučnik Danilo Božović

G.Šljivić

Sestra Nektarija

G.Šljivić

 

G.Šljivić

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NE ŽELI DA BUDE KAO ĐOKOVIĆ, VEĆ... Nova teniska nada ima jasnu viziju