40. SABOR FRULAŠA U GRLJANU: Milovanu Gvozdenoviću titula sveukupnog pobednika (Foto)

S. M. JOVANOVIĆ

05. 08. 2024. u 17:49

JUBILARNI 40. Sabor frulaša u Grljanu kod Zaječara okupio je više od 30 instrumentalnih solista na izvornim duvačkim instrumentima: fruli, duduku, okarini, dvojnicama i gajdama iz cele Srbije.

40. САБОР ФРУЛАША У ГРЉАНУ: Миловану Гвозденовићу титула свеукупног победника (Фото)

Foto: S.M.Jovanović

Milovan Gvozdenović iz Babina kod Prijepolja sveukupni je pobednik 40. Sabora frulaša u Grljanu kod Zaječara. On je u kategoriji starijih od 16 godina osvojio prvu nagradu na dvojnicama  i drugu nagradu na duduku.

-Prvi put sam u Grljanu. Sviram od malena i sviram pesme iz svog kraja. Smatram da su ovakve manifestacije značajne za očuvanje kulturne baštine– kaže Milovan Gvozdenović.

Takmičari, njih preko 30 iz gotovo svih krajeva Srbije nadmetali su se u sviranju izvornih narodnih melodija na fruli, okarini, duduku, dvojnicama i gajdama u dve kategorije: do 16 godina i od 16 godina.

U kategoriji mladih prvu nagradu na fruli poneo je Aleksa Ilić iz Bučja kod Bora koji je nedavno u  Prislonici osvojio drugu nagradu.

-Video sam drugu decu kako sviraju, pa sam poželeo i ja. Nisam se pokajao, frula je najbolji instrument na svetu – rekao nam je Aleksa.

Pobednica na duduku je trinaestogodišnja Kristina Pavlović iz Bora. U ovoj kategoriji za nagradu su konkurisale i njena sestra bliznakinja Katarina, kao i tri godine starija sestra Natalija. Sestre Pavlović poslednjih godina nižu uspehe na takmičenjima, a članice su i KUD „Branko Olar“ iz Slatine kod Bora.

-Jeste bilo teško savladati frulu i duduk, ali kako sviramo, tako nam je sve lepše i lepše – kaže Kristina Pavlović.

Stručni žiri u sastavu: Svetlana Azanjac, etnomuzikolog i muzički urednik RTS-a u penziji, Aleksandra Todorović, magistar etnomuzikolog i teoretičar umetnosti i Maja Milenković, diplomirani muzičar pedagog, umetnički rukovodilac Gradskog pevačkog društva ,,Stevan Mokranjac”, doneo je odluku da u kategoriji starijih za najboljeg solistu na fruli proglasi  Jovana Burgić iz Brusa.

U kategoriji starijih od 16 godina pobedio je dudučar  Luka Vidaković iz Prijepolja, na okarini Nikica Stojković iz Boljevca, a u sviranju na gajdama Aleksandar Vasov iz Dimitrovgrada. Nagrada za najbolje odsvirano kolo pripala je Milanu Hristoviću iz Halova.

-Narodni instrumenti polako nestaju, ali ovde to nije slučaj. Borimo se da tradiciju sačuvamo i ovo je jedinstveni sabor koji neguje tradiciju sviranja izvornih narodnih pesama i kola, bez pratnje orkestra, samo čist zvuk bez nota  i bez štimovanih frula, što bi narod rekao, iz duše - kaže Ljiljana Ljubisavljević,  domaćin Sabora frulaša u Grljanu.

Trinaestogodišnja Anita Nikić iz Niša već godinama niže uspehe na takmičenjima. Vrsna je frulašica, ali i klarinetistkinja i balerina. 

-Učim frulu kod Dimitrija Nikolova i Velimira Kokorića. Privlači me. Moj karakter je generalno nešto jako, brzo, dinamično, a takva je i vlaška muzika – dodaje Anika.

Sabor u Grljanu počeo je pre četiri decenije kao manifestacija koja je osim frulaša, bila i predtakmičenje trubača za Guču. Trubači sad imaju svoja takmičenja, a manifestaciji u Grljanu priključili su se, tokom godina, i ostali solisti na narodnim instrumentima, dudučari, okarinisti, a zatim i svirači na dvojnicama i gajdaši.

-Ja sam nastavljač porodične tradicije koju je započeo moj pokojni deka Stanislav, pa često kažem da sam pored imena nasledila i gene i talenat na svog deku. Vojvodina je bila poznata po gajdašima, imamo i našeg čika Maksu koji je nastavio nit koja je bila prekinuta i zahvaljujući njemu smo svi danas u Vojvodini koji sviramo gajde, ovde gde jesmo – kaže gajdašica Stanislava Đorđević iz Odžaka.

Organizator i pokrovitelj manifestacije je Grad Zaječar, a pored Ustanove Narodno pozorište Timočke Krajine-Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ u realizaciji su učestvovali Turistička organizacija grada Zaječara i Mesna zajednica Grljan.

-Sviram dvojnice, instrument zapadne i centralne Srbije. Malo intenzivnije sviram od 2018. a ljubav je krenula preko frule, budući da sam završila etnomuzikologiju i zanimaju me tradicionalni instrumenti. Zvuk dvojnica mi se baš dopao i zainteresovalo me je kako se to stvara melodija na dvojnicama. Ovo mi je prvo takmičenje – kaže Sonja Šipić iz Beograda.

Na prepunom Trgu u Grljanu tokom ove dvodnevne manifestacije posetioci su, osim u sviranju solista na izvornim duvačkim instrumentima, uživali u revijalnom nastupu folklornih ansambala iz Grljana, Rgotine, Šljivara, Velikog Izvora, Halova, GFA  ,,ZO-RA” iz Zaječara,  kao i gostiju iz Bobova, Porodina i Knjaževca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MARINAC UKRAO BORBENI AVION: Bio jedan od najboljih vojnika SAD - 45 minuta na nebu pravio šou (VIDEO)

MARINAC UKRAO BORBENI AVION: Bio jedan od najboljih vojnika SAD - 45 minuta na nebu pravio šou (VIDEO)

KRAĐA porodičnog automobila iz garaže ili dvorišta je nešto što su mnogi roditelji i njihovi sinovi i kćeri imali prilike da iskuse i često je samo faza u odrastanju tinejdžera; za razliku od nje, krađa vojnog aviona predstavlja potpuno drugačiju vrstu avanture. Ipak, i takvi slučajevi zabeleženi su tokom istorije avijacije - i to ne samo jedan ili dva.

16. 09. 2024. u 12:07

Komentari (0)

PIKSI, GLEDAŠ LI? Dok se Srbija muči sa realizacijom, Joveljić rešeta u Americi (VIDEO)