ASFALT STIGAO U STARO SELO: Obnova lokalnih puteva u ruralnim sredinama kraljevačkog kraja

G. ĆIROVIĆ

02. 08. 2024. u 11:18

- Iako smo odavno imali pripremljen projekat, čak dvadeset godina smo čekali i na kraju konačno dočekasmo i taj dan da u naš zaselak stigne asfalt. Sada će komunikacija sa centrom sela i glavnim drumom biti mnogo lakša i bezbednija.

АСФАЛТ СТИГАО У СТАРО СЕЛО: Обнова локалних путева у руралним срединама краљевачког краја

G.Šljivić

Ovako su meštani zaseoka Staro Selo u Godačici, na obroncima Gledićkih planina, nedaleko od Kraljeva, sa velikim odobravanjem prokomentarisali asfaltiranje ovdašnjeg lokalnog puta u dužini od 350 metara. Sada je, kako kažu, preostalo da se „presvuče“ još oko 600 metara putnog pravca prema domaćinstvima, školi, seoskoj crkvi, ambulanti i centru sela.

G.Šljivić

 

- Deca i omladina su se najviše obradovali novom putu, a ujedno, to je i velika motivacija da mladi ostanu na selu, ali i da naši ljudi koji žive u gradu ili okolnim selima češće posećuju ovo mesto, svoja imanja i kuće gde žive njihovi roditelji ili babe i dede - kaže Boban Miletić, predsednik Mesne zajednice Godačica, dodajući da se dve decenije nije ulagalo u ovdašnju putnu infrastrukturu kao što je to slučaj minulih par godina.

Iz gradskog budžeta je do samo pre desetak godina za obnovu lokalne saobraćajne infrastrukture u ruralnim sredinama kraljevačkog kraja godišnje izdvajano oko 40 miliona dinara, a sada je, prema rečima dr Predraga Terzića, gradonačelnika Kraljeva, taj iznos četiri i po puta veći.

G.Šljivić

 

- Svakom selu je put najvažniji jer omogućava meštanima da odu kod lekara, da odvezu decu u vrtić ili školu, ljudima koji rade da mogu da odu do posla, a poljoprivrednicima da mogu bezbedno da odvezu sve što proizvedu – mleko, sir, kajmak, voće i povrće. Zbog toga svake godine izdvajamo više novca kako bi i gradili i obnovili seoske puteve - kaže Terzić, podsetivši da su u minulom periodu urađeni putevi do Rudna, Studenice, Godačice i Gledića, Samaila, Dragosinjaca, Metikoša, Ratine i Vrbe.

VODOSNABDEVANjE

- U letnjim mesecima imamo i problem sa vodosnabdevanjem, pa u saradnji sa JKP „Vodovod“ obezbeđujemo cisterne sa vodom kako bi ispunili rezervoare u svim selima. Imamo zahteve iz obližnje Bukovice, Lasca, Samaila, Cvetaka i Petropolja i svakog dana dve cisterne prevoze vodu do ovih sela kako bi meštani imali hemijski i bakteriološki ispravnu vodu – dodao je gradonačelnik Terzić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OSMANLIJE SU UČILE SRPSKI: Koje naše reči Turci i danas koriste

OSMANLIJE SU UČILE SRPSKI: Koje naše reči Turci i danas koriste

KADA se povede razgovor o srpskom jeziku često se govori o turcizmima, odnosno rečima koje su iz turskog ušle u naš jezik i tu se "odomaćile" tokom viševekovne otomanske prisutnosti u Srbiji. Međutim, malo se zna da su i naša kultura i jezik imali značajan uticaj na turski. Jedan od pokazatelja istorijskog značaja srpskog jezika jeste, između ostalih, i njegov status u Osmanskom carstvu.

21. 09. 2024. u 19:21

Komentari (0)

Ovo je najpopularnija destinacija u toku septembra i oktobra Last Minute akcija! Platite 6 noćenja, a boravite 9 ili 10!