ŽITELJI DONJEG GRADA U KULI NEGODUJU ZBOG ŽUTOBRAON MLAZA U KUĆNIM INSTALACIJAMA Voda iz česme za izbegavanje

Zoran Rajić

02. 08. 2024. u 06:17

KUĆNE slavine u kulskom Donjem gradu, koji čini veći deo ove bačke varoši sa oko 15.000 stanovnika, "toče" vodu žutobraon boje. Meštani kažu da se to i ranije dešavalo, a ovog leta je učestalije nego ikad, pa takvu vodu ne samo što odbijaju da piju, nego je ne koriste ni za kuvanje ili pranje.

ЖИТЕЉИ ДОЊЕГ ГРАДА У КУЛИ НЕГОДУЈУ ЗБОГ ЖУТОБРАОН МЛАЗА У КУЋНИМ ИНСТАЛАЦИЈАМА   Вода из чесме за избегавање

foto Privatna arhiva

- Golim okom se vidi da ono što dobijamo iz vodovoda nije ispravno, jer je mutno i prljavo - kaže Dragan Kovačev, otac dvoje dece, koji smatra da JKP "Komunalac" u Kuli ne bi smeo ni da naplaćuje takvu vodu.

Draganova supruga Noemi dodaje da su napunili dečji bazen za kupanje i voda je imala boju rđe. Nije mogla ni hlorom da se očisti, a na vešu koji se njome opere ostaju žute mrlje. Veli, ni kafa ne može da se skuva...

Dejan Adamović, rukovodilac vodovoda u JKP "Komunalac", napominje da je izvorište u Donjem gradu opterećenije nego ono u Gornjem, a problemi su se pogoršali zbog prekomerne potrošnje ovog leta.

- Voda se neracionalno troši: za zalivanje bašta, polivanje zelenih površina i pločnika, punjenje kućnih bazena ili pranje vozila, pa smo na Donjem izvorištu morali da uključimo još jedan motor, koji je povukao talog iz cevi i zamutio vodu - objašnjava Adamović.

U somborskom Zavodu za javno zdravlje, koji kontroliše vodu na teritoriji Zapadnobačkog okruga, kažu da se podzemna voda za snabdevanje u Kuli ne prečišćava pre puštanja u mrežu, već se samo dezinfikuje...

- Zbog toga se u vodi može utvrditi povećana mutnoća, uz višak gvožđa i mangana koji nisu štetni po zdravlje, ali menjaju njen miris i ukus, dovodeći do stvaranja obojenih taloga - tvrdi dr Jelena Zelić, specijalista higijene u pomenutom ZZJZ, navodeći da je u periodu od 1. januara do 1. jula, na oba izvorišta u Kuli, obavljeno ukupno 138 hemijskih analiza vode, a 44 odsto njih nije bilo ispravno.

Kaže, svi uzorci na Donjem izvorištu bili su hemijski neispravni - zbog pomenute povećane koncentracije gvožđa i delimično mangana, odnosno mutnoće - a četiri su bila i mikrobiološki neodgovarajuća.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

PRINCEZA PONOVO TRUDNA: Nova prinova u britanskoj kraljevskoj porodici