PREDŠKOLSKA USTANOVA "DRAGOLJUB UDICKI" NE USPEVA DA ZADOVOLJI AKTUELNE POTREBE Kikindi potreban još jedan vrtić

Рада Шегрт
Rada Šegrt

29. 07. 2024. u 11:53

DA bi u predškolsku ustanovu bila upisana sva deca čiji roditelji žele da ih čuvaju vaspitači, u Kikindi bi trebalo da bude izgrađen novi vrtić, sa kapacitetom za oko 150 do 200 mališana.

ПРЕДШКОЛСКА УСТАНОВА ДРАГОЉУБ УДИЦКИ НЕ УСПЕВА ДА ЗАДОВОЉИ АКТУЕЛНЕ ПОТРЕБЕ   Кикинди потребан још један вртић

Foto: R. Šegrt

Iako ovakva potreba nije nastala zbog toga što se rađa sve više dece, ocenjuje se kao pozitivna, a nametnula se zbog toga što su mladi roditelji zaposleni, a ne mogu da se oslone na "porodične servise", zato što bake i deke još nisu u penziji da bi čuvali unuke.

- Lista čekanja za upis u vrtić trenutno sadrži imena stotinak mališana - objašnjava Kristina Drljić, direktorka PU "Dragoljub Udicki". - Veoma velika potražnja je i za upis u jaslice, a to su deca od jedne do tri godine. Takvo interesovanje roditelja traje već tri godina i neprestano raste. To je lepa situacija, jer znači da se mladi roditelji sve više zapošljavaju i ostaju u gradu. Posebno nas raduje da potrebu za jaslicama imaju i u selima, u Mokrinu i Nakovu. Naša ustanova, nažalost, ne može da udovolji svim zahtevima, jer nemamo dovoljno prostora, pa prednost dajemo deci čija su oba roditelja zaposlena.

Razlike

- OVE godine imamo manje dece predškolskog, a više jaslenog uzrasta. Pritom, u jaslicama može da boravi najviše 21 dete, a u predoškolskoj grupi i njih 30. U Nakovu smo formirali novu jaslenu grupu, što je pohvalno za ovo malo selo u blizini Kikinde, a najmanje dece je u selima Banatska Topola i Sajan - ukazuje Kristina Drljić.

Foto: R. Šegrt

Vrtić "Plavi čuperak"

Ove godine, u kikindsku Predškolsku ustanovu upisano je oko 1.600 mališana, a najveći pritisak je za vrtiće "Miki" u Mikronaselju, "Plavi čuperak" u centru grada i za "Kolibri".

- Gužva je i u "Nevenu", u Mokrinu, gde imamo 151 dete. Tamo smo prednost pri upisu dali deci koja su na čekanju bila od prošle godine - nabraja Kristina Drljić. - Da bi uspisali što više dece, grupe poludnevnog boravka pretvarali smo u celodnevni, jer je takva potreba roditelja. Zato će vrtić "Naša radost" od septembra u potpunosti biti opredeljen za celodnevni boravak... U nekim objektima preuredili smo prostorije koje su ranije bile "višak" i iskoristili smo svaki adekvatan kutak, u svih 18 objekata, ali ni to nije dovoljno.

Foto: R. Šegrt

Vrtić "Miki"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POTRESNA ISPOVEST NEBOJŠE IZ KIKINDE: Otac i ja smo ostali bez posla 2008, nismo znali kako ćemo da preživimo (VIDEO)