DOGOVOR ZA OBRT: Posle nedavnih lokalnih izbora, Bujanovac dobio koalicioni sporazum i novu, multietničku garnituru

Jelena Stojković

19. 07. 2024. u 10:47

PREDSTAVNICI pet stranaka potpisali su koalicioni sporazum, pa će Bujanovac dobiti novu, multietničku vlast koju će - pored Albanaca i Roma - prvi put od 2020, činiti i Srbi.

ДОГОВОР ЗА ОБРТ: После недавних локалних избора, Бујановац добио коалициони споразум и нову, мултиетничку гарнитуру

Foto: J.S.

Na okupu su, tako, Front za promene Arbera Pajazitija (osam mandata), koji važi za opoziciju među albanskim partijama, te koalicija oko SNS (sedam), Grupa građana koju predvodi dr Dejan Stojanović (pet), Romska stranka pravde i pomirenja (dva) i Saša Arsić iz Narodnog pokreta Srbije sa jednim mandatom. Ovim je formirana većina sa 23, od ukupno 41 narodnog predstavnika, koliko ih sačinjava Skupština u Bujanovcu.

Iako o detaljima dogovora niko ne želi da govori, izvesno je da - ukoliko se stanje bitnije ne promeni do 30. jula, za kad je zakazana konstitutivna sednica - u opoziciju odlaze tri albanske stranke koje su prethodne četiri godine činile lokalnu vlast, a među njima su i pristalice poslanika Šaipa Kamberija, sa 18 odbornika.

- Ovaj dogovor je hrabar pomak koji su načinile tri nacionalne zajednice i predstavlja garanciju za ekonomski napredak, odnosno sveukupni prosperitet. Od pojedinosti sporazuma, važnije je da zajednički želimo da gradimo bolje sutra, pa i u interesu onih koji će ostati u opoziciji - kaže Nenad Mitrović, prvi čovek bujanovačkih naprednjaka.

A, da dogovor koji bi konačno trebalo da bude garant za političku stabilnost svih zajednica nije baš svima u interesu, svedoči i objava Narodnog pokreta Srbije na jednoj društvenoj mreži, u kojoj se navodi da je Saša Arsić, predsednik njihovog odbora u Bujanovcu, isključen iz te stranke upravo zbog koalicionog sporazuma.

Foto: Privatna arhiva

- Svesni da naši ljudi iz odbora bolje znaju šta je najbolje za njihove zajednice, dajemo im slobodu u kreiranju lokalnih politika i sklapanju koalicija na tom nivou. Međutim, za Narodni pokret Srbije nije prihvatljiva bilo kakva saradnja sa Srpskom naprednom strankom i to je "crvena linija" koja nije smela biti pređena - navedeno je u saopštenju.

 

Foto: Privatna arhiva

Sličan vid komunikacije praktikovali su i politički predstavnici Albanaca, ali su - po potpisivanju koalicionog sporazuma - izvori informisanja i tu "presušili"... Jedina reakcija stigla je iz Nacionalnog saveta Albanaca.

- Srbija je direktno intervenisala da dođe do koalicije u Bujanovcu, a kum dogovora bio je Boske (državni sekretar Dragan Stevanović). Bujanovac je, ovim, doživeo poniženje - procenio je Nevzad Lutviu iz pomenute asocijacije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VILANDER ŠOKIRAO SVET: Nije čudno kada Đoković gubi!