RZAV U OPADANJU: Krajem meseca moguće restrikcije

N. J.

12. 07. 2024. u 10:38

Na rzavskom vodozahvatu, odakle se vodom snabdevaju opštine Arilje, Požega, Lučani, Gornji Milanovac i grad Čačak, protok vode je značajno smanjen zbog suše, pa su u narednom periodu moguće restrikcije u isporuci.

РЗАВ У ОПАДАЊУ: Крајем месеца могуће рестрикције

N.Janković

 To bi se moglo dogoditi krajem ovog meseca.

- Ukoliko protok vode padne na 1.400 litara u sekundi, doći će do smanjenja u isporuci vode korisnicima. Naše iskustvo nam govori da bi se to moglo dogoditi krajem meseca ili početkom avgusta ukoliko ne bude padavina u slivu Rzava – rekao je Zoran Barać, direktor Javnog preduzeća „Rzav“ – Za sada radimo sa proticajem Rzava od 2.200 litara na vodozahvatu i sa 650 litara u sekundi u distributivnom sistemu. To je pun kapacitet, ali sada sve zavisi od vremenskih prilika.

U slučaju restrikcija, primenjivaće se više kriterijuma, a prvi je ovaj: lokalne samouprave koje su u sistem uložile najmanje novca, prve će trpeti posledice.

Uz vremenske neprilike, restrikcije su moguće i zbog nenamenskog korišćenja vode, berba maline je na izmaku, a u poslednjem periodu koliko traje dozrevanje roda, potrošnja je udvostručena.

Iz pomenutog preduzeća apeluju na građane da se voda ne koristi za zalivanje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

STIGAO NOVI JUSEIN BOLT! Ima 16 godina i upravo je zapanjio ceo svet kako trči na 100 metara (VIDEO)