HERCEGOVINA ZEMLJA PESNIKA: Promovisana knjiga akademika Pecelja

B. G.

12. 07. 2024. u 09:00

KNjIGA Hercegovina zemlja pesnika akademik Milovana R.Pecelja promovisana je u Baroknoj sali Gradske kuće u Zrenjaninu, a predsednik Skupštine grada Čedomir Janjić, upriličio je autora i ostale učesnike i organizatore književne večeri, među kojima su bili akademik prof. dr Jovan Delić, prof. dr Veljko Brborić i prof. dr Vojo Kovačević.

ХЕРЦЕГОВИНА ЗЕМЉА ПЕСНИКА: Промовисана књига академика Пецеља

grad Zrenjanin

Hercegovina zemlja pesnika je obimno delo sa oko 300 stranica u kojem autor iznosi svoja zapažanja i uspomene na poznate pesnike, književnike i naučnike, impresije o Hercegovini i Hercegovcima, obojene antologijskim zapažanjima o kršovitoj Hercegovini i karakternim crtama Hercegovaca.

- Knjiga je dobila dimenziju koja “otima od zaborava” neke naše klasike, koji su bili živi dok sam počinjao rad na njoj, a druženje sa njima je najlepša uspomena, jer odlaze prijatelji, to je bolno, ali sećanja su vrlo važna, jer čovek ne umire kad mu klone bolna duša i srce prestane da kuca, umire onda kada ga zaboravi potomstvo i kad prestanu priče koje govore o njegovom delu - rekao je o svom delu profesor Pecelj.

Knjiga je obogaćena sa 150 fotografija i citatima znamenitih srpskih stvaralaca koji su biranim rečima govorili o Hercegovini i Hercegovcima, među kojima su Jovan Cvijić, Ivo Andrić, Miloš Crnjanski, Vasko Popa, Rajko P. Nogo, Radoslav Bratić, Jevto Dedijer i episkop Nikolaj Velimirović, a najobimniji deo knjige čini poglavlje Zapisi o prijateljima, u kojem Pecelj piše o Rajku Petrovu Nogu, Momi Kaporu, Radoslavu Bratiću, Gojku Đogu, Đorđu Sladoju i Jevtu Dedijeru. 

MINISTAR KULTURE

Milovan R.Pecelj, rođen u Gajdobri 1949. godine, univerzitetski je profesor, naučnik i političar, bivši dekan Filozofskog fakulteta u Istočnom Sarajevu i ministar prosvete i kulture u vladi Republike Srpske. Autor je velikog broja naučnih, stručnih radova i preko dvadest knjiga, od kojih su najpoznatije Hercegovačke Rudine polja u kršu, Dabarsko polje, monografija Pećina Orlovača,Jevto Dedijer život i delo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SFEROPULOS ODUŠEVIO DELIJE: Poslao moćnu poruku, evo o čemu se radi (VIDEO)