SVE SE ORI U TVRĐAVI: Spektaklom u Nišu započele 29. Internacionalne horske svečanosti

J. Ć.

05. 07. 2024. u 11:50

BIZEOVOM operom "Karmen", koju je orkestar Fakulteta umetnosti izveo u saradnji sa iskusnim muzičarima iz Skoplja, pod vođstvom dirigentkinje Milene Injac, u Nišu su - posle dvogodišnje pauze - počele 29. horske svečanosti.

СВЕ СЕ ОРИ У ТВРЂАВИ: Спектаклом у Нишу започеле 29. Интернационалне хорске свечаности

foto: Ivan Redi

Tako je, ipak, nastavljena tradicija započeta još 1966, da se kraj Nišave okupljaju brojne amaterske "pevačke družine" sa svih meridijana.

Tokom spektakularnog otvaranja manifestacije nastupilo više od stotinu muzičara i 140 pevača, uglavnom iz Niša, a četiri festivalska dana ispuniće programi gostiju iz Slovenije, Slovačke, Turske, Moldavije, Grčke i Bugarske.

- Na čuvenoj Letnjoj pozornici, u takmičarskom i revijalnom delu, predstaviće se čak 17 horova - najavio je Svetozar Vezenković, predstavnik organizatora, Niškog kulturnog centra.

Umetnička direktorka Festivala, pomenuta Milena Injac, kaže da žiri očekuje čeka težak posao, a posebna zanimljivost trebalo bi da bude nastup hora Jonskog univerziteta sa Krfa, koji će u svom aranžmanu otpevati "Tamo daleko", pesmu koja je obeležila i sahranu Nikole Tesle...

Ovogodišnje Horske svečanosti biće u znaku i obeležavanja 110 godina od smrti Stevana Stojanovića Mokranjca. Nastupiće Negotinsko pevačko društvo, a hor od čak 250 članova - pod dirigentskom palicom predsednika žirija, Tomasa Kaplina, kojiće u Nišu proslaviti i rođendan - izvešće već legendarnu kompoziciju "Tebe poem".

Nakraju, biće uručeno najmanje 11 nagrada, koje nose nazive po niškim muzičarima koji asociraju na ta priznanja...

Uz napomenu da je kompletan budžet manifestacije, u odnosu na slične događaje, iznosio skromnih pet i po miliona dinara, organizatori poručuju da je ulaz za sve posetioce - besplatan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ U PROBLEMU: Ako ne zaigra na ovim turnirima, uslediće kazna